Στις εκτιμήσεις Λεβέντη για την αποσκίρτηση 11 βουλευτών στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση απαντά ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αστάθειας αλλά ότι είναι πιθανό η κυβερνητική πλειοψηφία να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα.

Τοποθέτηση που αν μη τι άλλο προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Ιδιαίτερα όταν διατυπώνεται από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και σε μια χρονική στιγμή – λίγα μόλις 24ωρα από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -, κατά την οποία διαπιστώθηκε πως η αντιπολίτευση δεν έχει καμία διάθεση και πρόθεση να παράσχει και την παραμικρή συναίνεση στο κυβερνητικό έργο.

Τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να διευρυνθεί η πλειοψηφία της κυβέρνησης δεν είναι και πολλά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει άνοιγμα στην Ένωση Κεντρώων.

Άνοιγμα, το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να προσθέσει την Ένωση Κεντρώων στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα (κάτι που άλλωστε έχει απορρίψει πολλάκις ο κ.Λεβέντης).

Αντιθέτως, μεταφράζεται ως μια κίνηση που θα φέρει το κόμμα του κ. Λεβέντη να παράσχει ψήφο ανοχής στα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό «μπάζει» δεδομένου ότι ο κ.Λεβέντης έχει καταστήσει σαφές ότι η μόνη λύση είναι μια οικουμενική κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, θέση την οποία απέρριψε με τον πλέον σαφή τρόπο χθες ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια δεύτερη εκτίμηση είναι η προσέλκυση βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα τελευταία 24ωρα πληροφορίες κάνουν λόγο για «φλερτ» της βουλευτή του Ποταμιού, Κατερίνας Μάρκου με το ΣΥΡΙΖΑ, αν και η ίδια φέρεται να υποστήριξε πως δεν έχει καμία επαφή με κυβερνητικά στελέχη και ότι δεν της έχει γίνει καμία κρούση.

Σχετική σεναριολογία – τουλάχιστον σε δημοσιογραφικό επίπεδο – υπάρχει και για άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Το κατά πόσο είναι εφικτό τέτοιου είδους φλερτ να εξελιχθούν σε «μετεγγραφές» στην κυβέρνηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, αν και θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο αυτήν την περίοδο λόγω του ιδιαίτερα ρευστού πολιτικού κλίματος που επικρατεί. 

 

Μια τρίτη εκτίμηση είναι αυτή η διεύρυνση να αφορά τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές – Στ. Παναγούλη και Ν.Νικολόπουλο -, οι οποίοι αποχώρησαν πρόσφατα από την κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δύο αυτοί βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης σε κρίσιμα νομοσχέδια, εφόσον κρίνουν ότι αυτά κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά αυτή η διεύρυνση μόνο της στιγμής μπορεί να είναι, γεγονός που με τη σειρά του δεν πρόκειται να προσδώσει κάποια δυναμική στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις αυτές εκδοχές περιέχουν προβληματικές παραμέτρους.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει το ίδιο και θα έχει μάλιστα και μεγάλη διάρκεια.

Δηλαδή να μην μετρήσει περαιτέρω διαρροές από την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών της.

Αυτοί είναι που έχουν απομείνει και αυτοί είναι που θα κρίνουν και εν τέλει θα αποφασίσουν για τις αντοχές της κυβέρνησης και για την εξάντληση της τετραετίας.

Σπύρος Χριστόπουλος από Βankingnews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.