Η επιλογή υπουργού να δηλώσει χθες, από του βήματος της Βουλής, ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις προβλέψεις τροπολογίας που ο ίδιος συνυπέγραψε και κατέθεσε εκπροθέσμως αιτούμενος την ψήφισή της σημάδεψε τη χθεσινή -προβληματική από πλευράς νομοθετικής λειτουργίας- ημέρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Πρόκειται για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου και το θέμα αφορά τροπολογία μέσω της οποίας προβλέπεται η επιστροφή («ανάκτηση») επιδοτήσεων που είχαν δοθεί στους αγρότες τη διετία 2008-2009, καθώς κρίθηκαν παράνομες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 

Η υπόθεση αφορά, σύμφωνα με την κυβέρνηση και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ποσό 320 εκατ. ευρώ και 725 χιλ. αγρότες. Και ενώ η ίδια η κυβέρνηση και ο κ. Αποστόλου ως συνυπογράφων υπουργός σημειώνουν ότι η εκτέλεση της απόφασης της Ε.Ε. «θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική», ο ίδιος χωρίς περιστροφές δήλωσε με την ολοκλήρωση της συζήτησης: «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η διαδικασία επανείσπραξης από αγρότες, μέσω των ανακτήσεων, να γίνει όσο είμαι εγώ στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Να είναι ήσυχοι ότι, τουλάχιστον επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν θα υπάρξουν οι ανακτήσεις».
 

Πέραν αυτού του πρωτοφανούς για τα κοινοβουλευτικά χρονικά περιστατικού, η χθεσινή διαδικασία επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου σημαδεύτηκε από την επανεμφάνιση του φαινομένου μαζικής κατάθεσης τροπολογιών: στο νομοθέτημα των 21 άρθρων, κατατέθηκαν 22 υπουργικές τροπολογίες, πολλές εκ των οποίων και άσχετες με το σχέδιο νόμου ήταν και εκπρόθεσμες – γεγονός το οποίο, βάσει Συντάγματος και Κανονισμού, σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνουν αποδεκτές. Μεταξύ άλλων αφορούν το ζήτημα της εισαγωγής στα ΑΕΙ, ρυθμίσεις φορολογικών θεμάτων, διευθετήσεις υποθέσεων σχετικών με λατομεία, στελέχωση γραφείων περιφερειαρχών, τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του Δ.Σ. σε οργανισμούς συγκοινωνιών κ.ά. Πάντως, η ψήφιση του νομοσχεδίου μετατέθηκε για σήμερα το μεσημέρι, καθώς η Ν.Δ. υπέβαλε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για δύο άρθρα και δύο τροπολογίες, οπότε ελήφθη η απόφαση η διαδικασία, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, να αναβληθεί συνολικά.
 

Συνεδρίαση επιτροπών
 

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά στην Ολομέλεια, σε άλλες αίθουσες του Κοινοβουλίου συνεδρίαζαν επιτροπές για το παρόν και το μέλλον των εργασιακών ζητημάτων, για τον περί την παιδεία σχεδιαζόμενο «κοινωνικό διάλογο» και για ζητήματα αρμοδιότητας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων: σε όλες τις συνεδριάσεις, η συμμετοχή-παρουσία των βουλευτών ήταν μικρή. Αντιθέτως, στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο, οι συζητήσεις για πιθανές κυβερνητικές εξελίξεις (σενάρια συνεργασίας με Β. Λεβέντη) και για τις εξελίξεις στη Ν.Δ. μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον όλων.
 

Το απόγευμα, τέλος, επίσης στην Ολομέλεια, άνοιξε με αγορεύσεις των εισηγητών των κομμάτων η πενθήμερη (κορυφώνεται – ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του προσεχούς Σαββάτου) κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ  Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.