Μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει “κόκκινα δάνεια”; Ασφαλώς όχι, αλλά κάτι σημαντικό σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αλλάξει σήμερα. 

 

Πληροφορίες που μένει να αποδειχθεί η αξιοπιστία τους λένε ότι οι ευρω-τραπεζίτες σκέπτονται να αλλάξουν κάτι στην “γέμιση” του “μπαζούκα” που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ από τον περασμένο Μάρτιο για να ενισχύσει την ευρω-οικονομία.

 

Οι σκέψεις αφορούν -πέραν της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ή της επέκτασης της διάρκειας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης- το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι αγορές τραπεζικών ομολόγων. Συγκεκριμένα ότι θα αφορά ένα “χαρτί” από το οποίο μπορεί να αλλάξουν πολλά στην ρευστότητα της αγοράς, δηλαδή τα Abs τα τραπεζικά ομόλογα που εκδίδονται με βάση τιτλοποίηση εταιρικών και στεγαστικών δανείων. 

 

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2014, δηλαδή πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ έχει βάλει μπροστά την αγορά τραπεζικών ομολόγων (Abs). Αλλά οι αγορές αυτές δεν άλλαξαν κάτι γιατί παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μόλις 14 – 15 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή αγοράζει 45 δισ. ευρώ κρατικά ομολόγα τον μήνα από τον Μάρτιο.

 

Τι μπορεί να αλλάξει σήμερα; Η “ιδέα” είναι να αλλάξει η ΕΚΤ τους όρους αγοράς των Abs ώστε οι τράπεζες να έχουν ισχυρούς λόγους να παράγουν τέτοια ομόλογα και να δώσουν μεγαλύτερο βάθος στην αγορά αυτή. 

 

“Κόκκινα δάνεια”

 

Μέχρι τώρα η διστακτικότητα οφειλόταν σε δύο λόγους. Από την μία οι τράπεζες ήταν διατακτικές να “πουλήσουν” γιατί πρόκειται για χαρτιά με σημαντικές αποδόσεις και σχετικά ασφαλή και από την άλλη η ΕΚΤ “ψείριζε” πάρα πολύ το τι μπορούσε κάθε φορά να αγοράσει. 

 

Και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ευρωζώνη τα επισφαλή “κόκκινα” δάνεια που είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ.

 

Το σύνολο δε των Abs που έχουν εκδώσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες φτάνει το 1,3 τρισ. ευρώ …

 

Η σύγκριση δίνει και το βάθος των επιφυλάξεων της ΕΚΤ. Στο Συμβούλιο όμως της ΕΚΤ υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι μπορούν να διευρυνθούν οι αγορές παρ’ όλα αυτά χωρίς η ΕΚΤ να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της. Άλλωστε η Fed μετά το 2008 είχε προχωρήσει σε αθρόες αγορές τέτοιων τίτλων παρά το γεγονός ότι ήταν σε γνώση όλων και πρώτα από όλους των τραπεζών ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών ήταν επισφαλή.

 

Μπορεί η ΕΚΤ να κάνει σήμερα ένα τέτοιο βήμα ή έστω να δρομολογήσει μία τέτοια κίνηση στο άμεσο μέλλον; Η απάντηση στο ερώτημα θα δείξει το πόσο επιθετικά έχει αποφασίσει να κινηθεί από εδώ και πέρα ο κ. Draghi ενόψει της αύξησης των αμερικάνικων επιτοκίων και της αναπόφευκτης ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. 

 

Του Γ. Αγγέλη από Capital

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.