Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς και η κυβέρνηση έχει λάβει τα πιο σκληρά μέτρα οπότε το 2016 γιατί θα είναι δύσκολη χρονιά; 

Το 2016 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τους εξής λόγους. 

1. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί κυρίως γιατί τα 5,7 δισεκ. λιτότητας έχουν εξαντλήσει κάθε φοροδοτική ικανότητα του έλληνα.

 

2. Οι τράπεζες μπορεί να ανακεφαλαιοποιήθηκαν αλλά δεν έχουν επιλύσει όλα τα προβλήματα τους. 
Διαθέτουν 34 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 16 δισεκ. DTA αναβαλλόμενη φορολογία είναι λογιστικά κεφάλαια. 

Διαθέτουν 100-105 δισεκ. NPLs προβληματικά δάνεια.

 
Δεν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ενώ μπορεί να μειωθεί το ELA η έκτακτη ρευστότητα το χάσμα δανείων προς καταθέσεις θα παραμείνει πολύ υψηλό τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια. 
Εκ των πραγμάτων οι τράπεζες θα ασχοληθούν με το παρελθόν τους και όχι με την χρηματοδότηση της οικονομίας. 

3. Το ασφαλιστικό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να αναχθεί σε μείζον πολιτικό. 
Η Τρόικα απαιτεί μειώσεις συντάξεων, ουσιαστικά θέλουν μια καθολική σύνταξη και αύξηση των ορίων ηλικίας. 

Αν και το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύση και όχι λαϊκισμό ωστόσο ελλείψει συναίνεσης σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θα έχει σοβαρά προβλήματα συνεχής και υλοποίησης. 

4. Με πολιτικούς όρους η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επίπλαστη και ο πρόθυμος Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων δεν θα αποτελέσουν την βαλβίδα ασφαλείας.

Το 2016 θα δοκιμαστεί πολλές φορές η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία. 

5. Ο συνδυασμός ύφεσης, παγιδευμένων τραπεζών, παγιδευμένου πολιτικού συστήματος θα διαμορφώσει την μετριότητα του 2016 που θα στιγματιστεί από αυξημένη επικινδυνότητα στην συνοχή της κυβέρνησης. 

6. Το χρηματιστήριο και τα ομόλογα δεν θα δώσουν τα ράλι που αναμένονται άμεσα, οι αγορές θα αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη αμφιβολία και καχυποψία την κυβέρνηση και τις επιλογές της.
 

 

Bankingnews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.