Επί τάπητος τίθεται σήμερα το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο, μαζί με το ασφαλιστικό, είναι δύο από τα προαπαιτούμενα για να δοθεί το πράσινο φως και να εκταμιευτεί η δόση του Δεκεμβρίου.

Εκπρόσωποι των θεσμών φτάνουν σήμερα στην Αθήνα, για να περάσουν από το μικροσκόπιο τις λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση για να ελαφρυνθούν οι τράπεζες από το αγκάθι των κόκκινων δανείων.

 

Την ίδια στιγμή, τα distress funds βρίσκονται εν αναμονή για να δουν τι θα προκύψει από τη συζήτηση θεσμών – κυβέρνησης, για να ξεκινήσουν το δικό τους έργο, αυτό της αρπαγής της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών. Τόσο των ιδιωτών, όσο και των επιχειρηματιών. Άλλωστε οι δανειστές δεν έχουν κρύψει ότι επιθυμούν να μείνει ανοιχτό το πεδίο δράσης για τα distress funds, ώστε να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το τοπίο με τις ελληνικές τράπεζες.

Μένει να δούμε τι αντιστάσεις θα προβάλει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών κι αν θα υπάρξει κάποιο, έστω και τουλάχιστον μικρό, φως υπέρ των Ελλήνων δανειοληπτών. Αν και οι μέχρι τώρα λύσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, λίγα περιθώρια ελπίδας αφήνουν για τους Έλληνες δανειολήπτες. Μόνο μία μικρή μερίδα δανειοληπτών φαίνεται ότι θα μπορέσει να σώσει την κύρια κατοικίας τους από τα νύχια των distress funds.

 

Από κει και πέρα, ο νέος νόμος Κατσέλη, οι όροι για την υπαγωγή των δανειοληπτών στο συγκεκριμένο νόμο, η επίδοση του πιστοποιητικού συνεργάσιμου δανειολήπτη σε όποιον οι ίδιες τράπεζες θα κρίνουν ότι το δικαιούται, μάλλον ανοίγουν το δρόμο στα distress funds, παρά προστατεύουν τους δανειολήπτες. Το θέμα είναι, αν θα μείνει προστατευμένη αυτή η μικρή μερίδα των φτωχότερων δανειοληπτών ή αν οι δανειστές θα απαιτήσουν να εξαιρεθούν κι αυτοί από την ελάχιστη προστασία που προσφέρει ο νέος νόμος Κατσέλη.

Στον κατάλογο με τα νέα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται, εκτός από τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, και οι δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, το χρονοδιάγραμμα για τον ΑΔΜΗΕ, η στρατηγική για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

 

Επίσης, αντικείμενο συζήτησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι πιθανό αυτές τις ημέρες να αποτελέσει, έστω και άτυπα, και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οποίο πάντως δεν θα περιλαμβάνεται στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα καθώς οδεύει για τη Βουλή τον Ιανουάριο.

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η περάτωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016. Ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Είπε ακόμη ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας επισημαίνοντας όμως ότι ως τώρα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Άμεσης προτεραιότητας είναι και κατά τον Μάριο Ντράγκι η επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να μην δημιουργούνται πλέον προβλήματα στη βασική λειτουργία των τραπεζών που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.