Η πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds σε εξευτελιστική τιμή της αξίας τους δεν είναι καινούργια υπόθεση. Έχει ξεκινήσει από καιρό, πολύ πριν ανοίξει το πράσινο φως στα distress funds  να έρθουν στην Ελλάδα και να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνειά τους, τα οποία εκδόθηκαν με υποθήκευση ακινήτων. 

               

Όπως διαβάζουμε, υπάρχει τράπεζα η οποία, πολύ πριν ανοίξει ο δρόμος στα distress funds στην Ελλάδα, έψαχνε την ίδια λύση στο εξωτερικό. Και μάλιστα, σχεδίαζε να μεταφέρει τα κόκκινα δάνεια σε SPV στο Λονδίνο με τιμή στο 10% της ονομαστικής αξίας. Η συγκεκριμένη τράπεζα λοιπόν, στην προσπάθεια της να ανακεφαλαιοποιηθεί,  εξέτασε το απίστευτο σενάριο να μεταφέρει σε υπάρχουσα SPV στο Λονδίνο, σε εταιρία ειδικού σκοπού, το μεγαλύτερο μέρος των NPLs, των προβληματικών δανείων της. Το σχέδιο ήταν η εταιρία SPV που θα διαχειριζόταν τα προβληματικά δάνεια, θα πουλούσε το 50% σε funds και τα υπόλοιπα 50% θα το κρατούσε η SPV της τράπεζας.

 

Το βασικό πρόβλημα ήταν το εξής. Οι προσφορές για την πώληση των NPLs ήταν στο 10% της ονομαστικής αξίας. Προφανώς η τιμή αυτή μπορεί να θεωρηθεί εξευτελιστική καθώς τα 50 ευρώ από τα 100 ευρώ θα πωλούνταν στο 10% της ονομαστικής τους αξίας. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν ότι όταν όλοι συνειδητοποίησαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν τουλάχιστον σκανδαλώδης, αποσύρθηκε άρον-άρον καθώς θα επρόκειτο για μια αυτοκτονική οικονομική λύση.

 

Κι αν αυτό είναι μια παλιά υπόθεση και τότε μπορεί να αποτελούσε σκάνδαλο, τώρα είναι μια πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς θα συμβεί στην Ελλάδα από 1-1-2016. Το έδαφος ετοιμάστηκε ήδη και μάλιστα είναι προαπαιτούμενο στη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια και να συνεχίσουν απαλλαγμένες απ’ αυτό το βραχνά, το θεάρεστο έργο τους, που στα μεγάλα σαλόνια αποκαλείται «στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

 

Όπου να’ ναι, η ΤτΕ θα ανακοινώσει το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου τα distress funds θα μπορέσουν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στη χώρα. Και μετά, θα μπορούν να ιδρύουν θυγατρικές με τις ελληνικές τράπεζες και να παίρνουν τα κόκκινα δάνεια σε χαμηλότερη αξία από τη πραγματική για να κυνηγήσουν μετά τους δανειολήπτες, ώστε να τους αρπάξουν το ακίνητο.

 

Αυτό που κάποτε ήταν σκάνδαλο, τώρα είναι νόμιμο και αποτελεί πραγματικότητα για τη χώρα.  

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.