Στη λίστα των 13 προαπαιτούμενων περιλαμβάνονται δεσμεύσεις που δεν απαιτούν αναγκαστικά νόμο, αλλά υπουργικές αποφάσεις ή Προεδρικά Διατάγματα. 

 

Μεταξύ αυτών είναι και η δημιουργία επιτροπής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα αξιολογεί και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες. Εκτιμάται ότι η Επιτροπή θα έχει σχηματιστεί στις αρχές του 2016 και οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών που θα αποφασίσει θα γίνουν λίγο πριν τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών τον Ιούνιο.

 

Αμέσως μετά τις αλλαγές αυτές, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να σημειώσουμε ότι δρομολογούνταισοβαρές εξελίξεις ως προς το «ποιός κάνει κουμάντο» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με βάση τα συμφωνηθέντα, επικεφαλείς – προιστάμενοι στις τρεις κομβικής σημασίας επιτροπές των τραπεζών (Διεύθυνση Πιστοδοτήσεων, Διεύθυνση Αμοιβών και Προσλήψεων, Διευθυνση Εσωτερικού Ελέγχου) θα τοποθετηθούν στελέχη που δεν έχουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία καμμία σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Θα είναι δηλαδή είτε ξένοι ανώτατοι τραπεζικού υπάλληλοι, είτε Έλληνες που έχουν τα αντίστοιχα προσόντα και έχουν εργαστεί σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Τα πρόσωπα αυτά θα αποφασίζουν ουσιαστικά για όλα τα κρίσιμα θέματα, (όπως για παράδειγμα ποιές επιχειρήσεις θα πάρουν ή δεν θα πάρουν δάνειο, υπό ποιούς όρους και με ποιές δεσμεύσεις…) καθώς αυτών τις εισηγήσεις θα εξετάζουν τα διοικητικά συμβούλια, με μικρές πιθανότητες απόρριψης των όποιων εισηγήσεών τους.

 

Είναι προφανές, δεδομένων των προβλημάτων με τα κόκκινα δάνεια ή τον υπερδανεισμό μεγάλου μέρους ελληνικών επιχειρήσεων, ότι στη διαμόρφωση του ΝΕΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ της χώρας, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα πρόσωπα που προαναφέραμε.

 

 

Βασ. Βαλαμβάνος από Bank Wars

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.