Έχει δίκιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης όταν λέει ότι καταλήξαμε να έχουμε τελικά διπλό νόμισμα.
Γιατί είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα είναι ένα διπλό ευρώ. Ένα ελληνικό κι ένα ξένο. Κι ας υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας ότι έσωσε τελευταία στιγμή τη χώρα από εισβολή στο Νομισματοκοπείο. Κι ας λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι «ο Στουρνάρας έδειξε από ποιον κίνδυνο ξέφυγε τελευταία στιγμή η χώρα» και ότι «Ήμασταν μία κλωστή από την καταστροφή, δηλαδή από την έξοδο από το ευρώ, από την κατεδάφιση όχι απλά και μόνο της οικονομίας, αλλά και του δημοκρατικού θεσμικού οικοδομήματος της χώρας». Όμως στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «η κυβέρνηση τότε έλεγε ότι δε γνώριζε ο κύριος Τσίπρας» ο πρώην ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε να πει μόνο ότι δεν θέλει να μπει στην αστυνομική διάσταση του θέματος και απέφυγε να απαντήσει.
Η αλήθεια όμως είναι ότι τελικά η χώρα δεν απέφυγε το διπλό νόμισμα. Και μάλιστα με απόφαση της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδος, διοικητής της οποίας είναι ο Γιάννης Σουρνάρας. Και η σχετική απόφαση της ΤτΕ ελήφθη στις 18ης Αυγούστου και είναι δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Μια απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων (π.χ. στεγαστικών) με ευρώ που διαθέτει ο πελάτης σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής – αλλά επιτρέπεται με μετρητά ή ευρώ του «εξωτερικού». Έτσι η ΤτΕ εγκαινίασε το διπλό νόμισμα. Ένα «ελληνικό» ευρώ που παραμένει εγκλωβισμένο (λόγω capital controls) στις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο οι έλληνες απαγορεύεται να αποπληρώνουν χρέη τους εντός της χώρας (ακόμα και στην δική τους τράπεζα), και ένα «ξένο» ευρώ, χάρτινο ή σε «συνάλλαγμα», με μεγαλύτερη αξία, λόγω της δυνατότητάς του να αποσβαίνει εγχώρια χρέη.
Και τι ακριβώς σημαίνει η ρήση του Γ.Στουρνάρα ότι για το σχέδιό του είχε συνομιλήσει με πρώην πρωθυπουργούς, και όχι με τον τότε πρωθυπουργό; Έχει δίκιο η Ζωή Κωνσταντοπούλου που τον κατηγορεί για συνωμοσία με σκοπό «την αποδυνάμωση εναλλακτικών άμυνας έναντι του εκβιασμού»;
Το μυστήριο γύρω από τις δηλώσεις Στουρνάρα περιπλέκει και το σημερινό σχόλιο της στήλης «Βηματοδότης». Εκεί διαβάζουμε ότι: “Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως επιβεβαιώνει ότι πράγματι επικοινώνησε εκείνες τις δύσκολες ημέρες με τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ο οποίος μάλιστα του έστειλε την ίδια ημέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος μία από τις πιο έμπειρες συνεργάτιδές του, ειδικευμένη στα χρηματοπιστωτικά και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ο κ.Στουρνάρας ήθελε να μάθει πώς μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια πράξη. Με απλή υπουργική απόφαση ή ήταν κάτι πιο σύνθετο; Του απέκλεισαν την υπουργική απόφαση και του είπαν ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή. Αλλά πάλι δεν ησύχαζε. Έτσι αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου. Σήμερα σας αποκαλύπτω τι ακριβώς του είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Γιάννη μου, τέτοιο χαρτί εγώ δεν υπογράφω, μην ξεχνάς ότι είμαι νομικός…».”
Τουλάχιστον περίεργες, αν μη τι άλλο, μπορούν να χαρακτηριστούν οι τότε ενέργειες του Γ.Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με τους δανειστές και σε πλήρη ταύτιση με τον κ.Σόιμπλε, με σκοπό να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα από τον μίασμα των κόκκινων δανείων. Μόνο που πίσω από κάθε κόκκινο δάνειο κρύβεται και ένα προσωπικό δράμα, για τα οποία ο κεντρικός τραπεζίτης έχει αποδείξει περίτρανα πολλές φορές ότι αυτά δεν τον ενδιαφέρουν.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.