Τα πάνω – κάτω στον νέο φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες σε όλη τη χώρα που θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015.

 

Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα θα αποκτήσει νέα μειωμένη από 5% έως 21% αντικειμενική αξία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πολύ ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 4.050 ευρώ το τετραγωνικό να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

 

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας καθώς, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των μικρών περιουσιών και η μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

 

Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται αλλά όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

 

Προσωρινές τιμές 

 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός των ημερών οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαΐου 2015. Ωστόσο, οι τιμές αυτές θα είναι προσωρινές. Θα λήξουν στο τέλος του έτους, αφού σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό από το 2017 θα εφαρμοσθεί ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές. Τότε θα αλλάξει πλήρως και ο φόρος ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται πλέον σε νέες τιμές που θα προσεγγίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

 

Για να επιτευχθεί και φέτος ο δημοσιονομικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά.).

 

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων δείχνουν τα εξής:

 

1. Για το 43% των ακινήτων όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες όπως επίσης και το 0,25% των ακριβών ακινήτων όπου οι τιμές ζώνης ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα τροποποιηθούν εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων του 2015, ο οποίος υπολογίστηκε με τις τιμές ζώνης της 1ης Ιανουαρίου 2015. Έτσι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν μετά τις 22 Μαΐου 2015 σε περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές ζώνης το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τον επιπλέον φόρο που καταβλήθηκε και συγκεκριμένα θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές του φορολογούμενου.

 

2. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από 5% και φθάνουν μέχρι 21%. Ειδικότερα οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

 

• Σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 ευρώ οι αντικειμενικές αξίες θα παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ τα ακίνητα με τιμή έως και 600 ευρώ αποτελούν το 43% του συνόλου των ακινήτων.

 

• Σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, οι τιμές θα μειωθούν από 5% – 8%.

 

• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι 10% – 17%.

 

• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.500 έως 2.000 ευρώ η μείωση θα φθάνει μέχρι και 21% .

 

• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.000 έως 2.600 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση κυμαίνεται από 17% – 20%

 

• Σε περιοχές από 2.600 έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση θα είναι μέχρι 18%.

 

• Σε περιοχές από 3.000 έως 3.600 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση ξεκινά από 9% και φθάνει το 15%.

 

• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 3.600 έως 4.000 ευρώ η μείωση δεν θα ξεπερνά το 5%.

 

• Από τις 4.000 ευρώ και πάνω οι αντικειμενικές αξίες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα του 2007.

 

Από την ανωτέρω κλίμακα διαπιστώνουμε ότι στις ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες έως και 50% από τις εμπορικές τιμές, το υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να τις μειώσεις κατά 5% ή να τις διατηρήσει αμετάβλητες. Αντίθετα στις φθηνές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν αμετάβλητες ή προβλέπονται μειώσεις έως και 7% όταν η εμπορική αξία είναι σημαντικά υψηλότερα από την αντικειμενική, καθώς το υπουργείο Οικονομικών για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους δεν θέλει να επιβαρύνει τις κοινωνικές ομάδες σε αυτές τις περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από την κρίση.

 

Η απόφαση

Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα θα αποκτήσει νέα μειωμένη από 5% έως 21% αντικειμενική αξία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 600 ευρώ το τ.μ. και για τα πολύ ακριβά από 4.050 τ.μ. να μην υπάρξει μεταβολή.

 

Τα βάρη

Αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

 

Της Μαρίας Βουργάνα, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.