Εκτός πραγματικότητας βρίσκεται το ΔΝΤ, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια.
Ο εκπρόσωπός του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αναφερόμενος στη πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δήλωσε ότι τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους και τούτο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ποιος μπορεί όμως να τον πάρει στα σοβαρά, όταν έρχεται την επόμενη μέρα η έρευνα της Morgan Stanley, η οποία λέει ότι, όχι μόνο είναι περιορισμένες οι πιθανότητες μιας δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά επίσης ότι πάνω από το 90% των καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες είναι απίθανο να επιστρέψουν. Κι αυτό γιατί, οι περιορισμένες προσδοκίες για τις μακροοικονομικές προοπτικές, η πίεση γύρω από το εισόδημα και τα οικονομικά, και οι ανησυχίες για το χρέος αποτελούν τις βασικές αιτίες για ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο υφίσταται ήδη και συνεχίζεται.
Η ίδια έρευνα επισημαίνει επίσης ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που θ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, και άρα θα αυξηθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων.
Είναι, πραγματικά, απορίας άξιο, πώς το ΔΝΤ μπορεί να αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και να μην μπορεί να δει πού βαδίζει η κατάσταση με την οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες και τη δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Εκτός κι αν δεν θέλει να τη δει και σχεδιάζει σενάρια επί χάρτου, όπως αυτά που εφάρμοσε και σε άλλες χώρες, στις οποίες προσέφερε τις αγαθές και ανιδιοτελείς υπηρεσίες του, και τις οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν ποτέ, ενώ παρέμειναν χρεωμένες στο ΔΝΤ, αντί να διασωθούν και να προχωρήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας τους και σε ανάπτυξη.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.