Ήταν γνωστό, το λέγαμε εδώ και μήνες, αλλά δεν το πίστευε κανείς. Τώρα έρχεται η Morgan Stanley με έρευνά της να μας επιβεβαιώσει και να βάλει τέλος στις όποιες «αισιόδοξες» εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα εξυγιανθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ότι θα επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις και ότι οι τράπεζες θα στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

 

Το θέμα είναι πού θα πάνε τα χρήματα που έχουν στο σπίτι τους και σε θυρίδες οι Έλληνες καταθέτες. Κι εδώ έρχεται η Γερμανία να δώσει την απάντηση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Morgan Stanley που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, περιορισμένες είναι οι πιθανότητες μιας δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Από την έρευνα προκύπτει ότι πάνω από το 90% των καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες είναι απίθανο να επιστρέψουν. Οι περιορισμένες προσδοκίες για τις μακροοικονομικές προοπτικές, η πίεση γύρω από το εισόδημα και τα οικονομικά, και οι ανησυχίες για το χρέος είναι οι βασικές αιτίες για ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο υφίσταται ήδη και συνεχίζεται.

Από την έρευνα της Morgan Stanley προκύπτει ότι περίπου τα δύο τρίτα των νοικοκυριών εξακολουθούν να έχουν λίγα χρήματα στο τέλος του μήνα μετά την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ το 10% εξ αυτών βασίζεται στο δανεισμό για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Επιπλέον, οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η κυβερνητική πολιτική επί των εισοδημάτων είναι οι βασικές ανησυχίες. Η έρευνα της Morgan Stanley υποδεικνύει περιορισμένη ζήτηση για νέα δάνεια, με μόλις το 15% να αναμένει να υποβάλει αίτηση για ένα νέο δάνειο, κάτω από το 20% που ήταν το ποσοστό τον Ιανουάριο του 2015. Το ένα τρίτο των καταναλωτών αισθάνονται ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε δανειακές δεσμεύσεις τους επόμενους 3 μήνες – με ένα επιπλέον ένα τρίτο να αισθάνεται «άβολα» με το επίπεδο του χρέους που έχει.

Έτσι λοιπόν, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που θα βρεθούν στη δυσχερή κατάσταση να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τα δάνεια που έχουν πάρει και με δυσκολία μπορούσαν μέχρι τώρα να πληρώνουν.

Οι δε τράπεζες θα αδυνατήσουν να παίξουν το ρόλο τους, να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Οπότε αναρωτιέται κανείς, από πού θα μπορεί να δανειστεί κάποιος να για επεκτείνει την επιχείρησή του, όταν αυτό δεν μπορεί να το κάνει από τις ελληνικές τράπεζες.

Η λύση είναι απλή και ήδη «μαγειρεύεται». Θα ανοίξουν στην Ελλάδα ξένα υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να φέρουν στην Ελλάδα τα δικά τους ταχυδρομικά ταμιευτήρια για να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες των επιχειρηματιών να ανακάμψουν, δανειζόμενοι από ένα τραπεζικό ίδρυμα που συνδέεται με μια υγιή και εύρωστη οικονομία, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων έχουν καταβαραθρωθεί στο χρηματιστήριο και δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη, ούτε καν στους ξένους επενδυτές τους, που τις πουλάνε κακήν κακώς σα καμένα χαρτιά.

Οι βλέψεις των Γερμανών για να ιδρύσουν στην Ελλάδα υποκαταστήματα των δικών τους ταχυδρομικών ταμιευτηρίων δεν είναι καινούργια. Όμως επανέρχεται και πάλι και μάλιστα έντονα από τους φίλους μας Γερμανούς. Το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Niclaus Bergmann, διευθυντή του «Sparkassenstiftung» και Georg Fahrenschon, πρόεδρο του «Deutscher Sparkassen und Giroveband», οι οποίοι επανέφεραν το σχέδιο των Γερμανών για τη λειτουργία και ανάπτυξη στην ελληνική αγορά τοπικών ταχυδρομικών ταμιευτηρίων. Προτείνουν μάλιστα ακόμα και την απορρόφηση των συνεταιριστικών τραπεζών, που με τόσο πάθος προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ως αντίποδα στις συστημικές τράπεζες. Η συζήτηση έχει και θετικά και αρνητικά. Αφ’ ενός την ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και, αφετέρου τους κινδύνους για τα «λεφτά των Eλλήνων» που θα φεύγουν στο εξωτερικό, το κλείσιμο των συνεταιριστικών, την αφαίμαξη των άλλων τραπεζών και επί της ουσίας την εξυπηρέτηση γερμανικών στόχων και πολυεθνικών.

Το γερμανικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για πρώτη φορά όταν μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Tράπεζας. Οι Γερμανοί είδαν το κενό που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μέσω των Sparkassen. Το σχέδιο του Bερολίνου, που είχαν συζητήσει ο Aντώνης Σαμαράς με τον Γερμανό «τσάρο» της οικονομίας, είχε στόχο από το 2014 να λειτουργούν στην ελληνική περιφέρεια μικρές τοπικές γερμανικές τράπεζες, με σκοπό να βοηθήσουν με χρηματοδοτήσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να παρέχουν μικρά δάνεια σε ιδιώτες, επαγγελματίες ή ακόμη και σε MμEπιχειρήσεις. Πρότυπο αυτών θα ήταν τα τοπικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια όπως τα Sparkassen με το (τότε) υπουργείο Οικονομικών και την Tράπεζα της Eλλάδος να συμφωνούν με το αίτημα της γερμανικής πλευράς.

Τι συμβαίνει στη πραγματικότητα; Αφού πρώτα ακύρωσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, φέρνουν τώρα τα γερμανικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια. Ο σκοπός τους είναι να πάρουν το χρήμα που απέμεινε στον Έλληνα φορολογούμενο και καταθέτη. Γιατί οι Έλληνες έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη τους στις εγχώριες τράπεζες και δημιούργησαν μεγάλο κενό στην ελληνική πολιτεία. Φέρνουν λοιπόν οι Γερμανοί τις δικές τους τράπεζες και τα δικά τους ταχυδρομικά ταμιευτήρια για να ξαναρθούν στην Ελλάδα οι καταθέσεις που βγήκαν στο εξωτερικό. Οι λίστες με τους φοροφυγάδες τι θα γίνουν άραγε; Τι θα γίνει με τα εκατομμύρια που έχουν ήδη βγει στο εξωτερικό; Οι Έλληνες που έβγαλαν παράνομα τα λεφτά τους σε γερμανικές τράπεζες, στο φορολογικό παράδεισο της Γερμανίας, τώρα θα μπορούν να τα φέρουν ξανά νόμιμα στην Ελλάδα ως καταθέτες των γερμανικών τραπεζών που θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Και είναι πλέον πολύ αμφίβολο αν θα πάρει ποτέ φόρους το ελληνικό δημόσιο από αυτά τα χρήματα. Άρα όσοι έβγαλαν παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν δουλειές και στην Ελλάδα νόμιμα πλέον, αφού θα έχουν ξεπλύνει τα χρήματά τους στο πλυντήριο των γερμανικών τραπεζών.

Οι καταθέτες δε που έχουν κρυμμένα σε στρώματα και μαξιλαροθήκες περίπου 40 δις ευρώ, που οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους για να τα καταθέσουν σ’ αυτές, δεν υπάρχει περίπτωση να δουν αυτά τα χρήματα. Ο Έλληνας καταθέτης θα προτιμήσει να τα βάλει σε μια τράπεζα που προέρχεται από μια ισχυρή οικονομία, παρά να τα δώσει στις ελληνικές τράπεζες που προσπαθούν να ξαναγίνουν υγιείς. Έτσι λοιπόν, οι Γερμανοί δεν θα πάρουν μόνο τα χρήματα που έχουν ήδη βγει παράνομα στο εξωτερικό, θα πάρουν και όλα τα νέα δάνεια, όσων θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα δουλειά, αλλά και τα 40 δις που οι Έλληνες έχουν ακόμα κρυμμένα σε σπίτια και θυρίδες. Κι ας διατείνονται οι ελληνικές τράπεζες ότι θα ισχυροποιηθούν και θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών.

Και τι πειράζει να δανείζεται κανείς από γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς. Πειράζει γιατί, όταν κάποιος Έλληνας επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε άλλος δανειολήπτης πληρώνει τις δόσεις του δανείου του, αυτά τα χρήματα δεν θα μπαίνουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία, αλλά θα μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας. Έτσι, ο πυλώνας της οικονομίας μιας χώρας, που είναι οι τράπεζες, θα αποδυναμωθεί πλήρως, και ο έλεγχος της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα περάσει σιγά – σιγά σε ξένα χέρια.

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.