Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη, και ήδη ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, φαίνεται έτοιμος να τυπώσει νέο χρήμα.
Ενώ η αγορά αναμένει το νέο «Πακέτο-Ντράγκι», καθώς η ΕΚΤ εκτιμάται πως θα προχωρήσει σε διεύρυνση του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» στις 10 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση. Όπως είπε, «πρώτα, θα εξετάσουμε το μέγεθος των επιδράσεων που έχει ο χαμηλός εισαγόμενος πληθωρισμός στην διαμόρφωση των μισθών και των τιμών και στις πληθωριστικές προσδοκίες και δεύτερον, υπό το φως της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές, θα αναλύσουμε την κατάσταση της μετάδοσης των κινήτρων μας από το χρηματοοικονομικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα από τις τράπεζες». Και πρόσθεσε ότι, αν κανένας από τους δύο αυτούς παράγοντες δεν συνεπάγεται πτωτικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση.
Και βέβαια, ένα μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Κι αυτοί είναι τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Όμως αν θέλει η ΕΚΤ να στηρίξει σοβαρά τις ελληνικές τράπεζες, υπάρχουν και εύκολοι τρόποι. Μπορεί απλά να αγοράσει 30 δις τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι ο μόνος σοβαρός τρόπος να παρέμβει η ΕΚΤ και να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, να εξυγιάνει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις τις ελληνικές τράπεζες και να τις καταστήσει βιώσιμες και ισχυρές, ώστε και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, αλλά και να στηρίξουν με τη σειρά τους τη πραγματική οικονομία.
Όλες οι άλλες λύσεις αποτελούν απλά πειραματικές θεραπείες που μόνο μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με ελάχιστα κρατικά ομόλογα πλην τα 14,9 δις έντοκα, οι ελληνικές τράπεζες μόνο σε όρους αποτιμήσεων έχουν να κερδίσουν υπό την έννοια ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τις καλυμμένες ομολογίες των ελληνικών τραπεζών. Αυτά όμως είναι απλά και μόνο στήριξη και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση του προβλήματος, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι αδύνατο να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Είναι άλλωστε η λύση που εφαρμόστηκε στην Ιταλία, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, τη στιγμή μάλιστα που η γειτονική χώρα έχει διπλάσια προβληματικά δάνεια (200 δις ευρώ), απ’ότι η Ελλάδα (107 δις ευρώ). Τα 200 δις αντιστοιχούν στο 17% των δανείων στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα τα 107 δις προβληματικά δάνεια αντιστοιχούν στο 48% των συνολικών δανείων. Γι αυτό, αν η ΕΚΤ θέλει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υιοθετηθεί το ιταλικό μοντέλο και στην Ελλάδα. Αν οι ελληνικές τράπεζες πουλήσουν στην ΕΚΤ 30 δις προβληματικά δάνεια, πρωτίστως θα απελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους και οι τράπεζες θα αποκτήσουν αξία όχι μόνο χρηματιστηριακή αλλά και πραγματική.
Αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα με τη διάθεση του Μ.Ντράγκι να τείνει χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, καθώς προεξόφλησε ότι θα ξεκινήσει ένα ακόμα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η Ελλάδα με το χάος της περυσινής χρονιάς έχασε την ευκαιρία να πάρουν οι τράπεζες μια καθοριστική ένεση ρευστότητας. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί και η δεύτερη ευκαιρία, γιατί δεν θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στη περιοχή της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα με τους δανειστές. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι όσο χρονοτριβεί, τόσο το βάρος και οι συνέπειες και για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά και πολύ πιο επώδυνο.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.