Την αισιοδοξία τους ότι είναι εφικτός ο στόχος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από την ερχόμενη Δευτέρα εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει βάλει η κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κλιμακωθούν οι επαφές εξ αποστάσεως σε τεχνικό επίπεδο, στις οποίες το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει τα τεχνικά κλιμάκια σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει στην Αθήνα με βάση τη λίστα που άφησαν πίσω τους οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά συνεχίζει να στέλνει νέα στοιχεία στους θεσμούς, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα ποσοτικά στοιχεία των προτάσεων που τους έχει καταθέσει τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε καταθέσει για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών και να δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά αλλαγών, οι οποίες προσεγγίζουν τις απαιτήσεις των θεσμών και ταυτόχρονα «σπάνε» τις «κόκκινες γραμμές» του Μεγάρου Μαξίμου σε μια προσπάθεια να επιτύχει τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν σχέδια για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ, γενναίο «ψαλίδι» στα εφάπαξ και μείωση έως και 30% στο μέρισμα του Δημοσίου. Ταυτόχρονα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο οι εισφορές να αυξηθούν κατά 1% και όχι 1,5%, ανοίγοντας όμως έτσι μια «τρύπα» περίπου 300εκατ ευρώ στα προβλεπόμενα έσοδα.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των περικοπών στις κύριες συντάξεις. Αν και η κυβέρνηση αρχικά είχε αποφασίσει ότι οι περικοπές θα αφορούν μόνο όσους έχουν τρεις και περισσότερες συντάξεις, με το πλαφόν να μπαίνει στα 2.500 ευρώ ή ακόμη και στα 2.000 ευρώ το μήνα, οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εισηγήσεις στο εσωτερικό, για περικοπές σε ακόμα χαμηλότερες συντάξεις.
Μάχη θα δοθεί και για την Εθνική Σύνταξη με τους δανειστές να πιέζουν για αύξηση των ελάχιστων ετών στα 20 και μείωση του ποσού κάτω από τα 384 ευρώ.
Πιέσεις για νέα μέτρα
Άγνωστο παραμένει και το ύψος των νέων μέτρων που αναμένεται να ζητήσουν οι δανειστές για την ερχόμενη τριετία. Μόνο δεδομένο είναι ότι προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θέλουν η λίστα των πρόσθετων παρεμβάσεων να οριστικοποιηθεί σε αυτή την αξιολόγηση.
Πριν από αυτό όμως οι θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει για τη τριετία 2016-2018, άρα και το ύψος των μέτρων που απαιτήσουν να ψηφίσει το ερχόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Η λύση στο γρίφο δεν είναι τόσο εύκολη όμως, καθώς οι εκτιμήσεις Αθήνας και δανειστών απέχουν κατά πολύ. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η καλύτερη του αναμενόμενο εκτέλεση του προϋπολογισμού απομακρύνει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων από φέτος, ενώ αντίθετα οι θεσμοί περιμένουν αν δουν τα οριστικά στοιχεία πριν ανακοινώσουν συγκεκριμένους αριθμούς.
Διαφορές όμως υπάρχουν και στους κόλπους των δανειστών, καθώς οι Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Πόλ Τόμσεν για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων έως και 9δις ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση επί των δημοσιονομικών, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους.
Αλέξανδρος Κλώσσας, HuffPost Greece
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.