Ανυποχώρητοι εμφανίζονται στις απαιτήσεις τους οι δανειστές που επιμένουν σε νέα φορολογικά μέτρα, βαρύ  τσεκούρεμα των συντάξεων, πώληση όλων των κόκκινων δανείων. Το κακό βέβαια για όλους τους φορολογούμενους είναι, όχι μόνο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να τηρεί τις κόκκινες γραμμές, όχι όνο υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών για να πετύχει θετική αξιολόγηση, αλλά ότι βαφτίζει «πρόοδο» την άτακτη υποχώρηση που επιδεικνύει. Αυτό δήλωσε για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, και βύθισε όσους τον άκουγαν σε τεράστια αγωνία.

Τι εννοεί άραγε ο Γ.Κατρούγκαλος όταν λέει ότι υπάρχει πρόοδος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας είναι φυσικά ότι η κυβέρνηση πρόκειται να συμφωνήσει στις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών. Οι οποίοι ζητούν νέα χαράτσια ύψους 1,7 δις. Κάτι που σημαίνει απώλειες από 200 ως 3.500 ευρώ το χρόνο για όσους φορολογούμενους έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 800 ευρώ. Κι αυτά τα 1,7 δις είναι επιπρόσθετοι φόροι σε όσους είχαν επιβληθεί το 2015. Και όπως φαίνεται στον πλειστηριασμό οδηγούνται όχι μόνο οι κύριες αλλά και οι δευτερεύουσες κατοικίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς η κυβέρνηση έχει στόχο να προτείνει «πολλά και δύσκολα μέτρα», τα οποία όμως μπορεί οι δανειστές να τα απορρίψουν. Δυστυχώς, φαίνεται πως για να καλύψει την δέσμευση για είσπραξη 1% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει για να παρουσιάσει και μέτρα όπως αυξήσεις σε φόρους στα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση εμμέσων φόρων ή ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περικοπές δαπανών ή άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως πχ οι περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα.

Και φυσικά, τα κόκκινα δάνεια είναι από τα κύρια θέματα που βάζουν οι δανειστές, οι οποίοι θέλουν άμεσα να πωλούνται ελεύθερα όλα τα «κόκκινα δάνεια» (και όχι σταδιακά απελευθέρωση πωλήσεων σε 2-3 χρόνια που ζητά η ελληνική πλευρά) και καμία εξαίρεση, πλην μόνον όσων έχουν συνδεθεί με την πρώτη κατοικία και με όρους προστασίας που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη. Κι αυτό προς το παρόν. Μέχρι την επόμενη διαπραγμάτευση που οι δανειστές θα ζητήσουν κι άλλα πολλά ακόμα.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, όπως διαβάζουμε, το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ θεωρείται πια παρελθόν μεν αλλά δεν θα πέσει κάτω από τα 9.000-9.300 ευρώ. Όλο το βάρος όμως των φόρων, για να διασωθεί το αφορολόγητο, θα πέσει σε όσους βγάζουν πάνω από 20.000 ή 25.000 ευρώ, αδιακρίτως οικογενειακής κατάστασης (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ). Δηλαδή το βάρος θα πέσει σε όσους βγάζουν λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Κι αναρωτιέται κανείς γιατί δεν μπαίνει χαράτσι σε αυτούς που βγάζουν πολύ πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Γιατί η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση συνεχίζει να προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα και να τα αφήνει στο απυρόβλητο, αλλά κυνηγάει μόνο όσους προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα λίγα χρήματα που παίρνουν. Γιατί τα 1.000 ευρώ το μήνα σίγουρα δεν είναι ένα εισόδημα που επιτρέπει σε κάποιες οικογένειες να μπορούν να ζήσουν, να καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσής της, να πληρώνει άλλες υποχρεώσεις όπως δάνεια σε τράπεζες για να μη χάσει το σπίτι της και να πληρώνει και αυξημένη φορολογία.

Παράλληλα έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τριπλό τσεκούρι στις συντάξεις, τη στιγμή που από τις συντάξεις ζουν αυτή τη στιγμή ολόκληρες οικογένειες ανέργων ή που έχουν χαμηλό εισόδημα, ενώ παράλληλα οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους, τη στιγμή που μειώνεται η εισφορά των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων.

Πρόοδο λοιπόν βλέπει ο Γ.Κατρούγκαλος και πανηγυρίζει για το τσεκούρι στην εθνική σύνταξη που από τα 380 ευρώ φαίνεται να μειώνεται στα 320-340 ευρώ, χαμηλώνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ έρχονται μειώσεις των επικουρικών συντάξεων ως 40%, όπως ζητούν οι δανειστές. Οι μόνοι που φαίνεται να διασώζονται είναι οι συνταξιούχοι με συνολικό εισόδημα έως 1.400 ευρώ. Αλλά αυτά είναι οι μικτές αποδοχές, που στην ουσία αφήνουν τις καθαρές αποδοχές να ανέρχονται μόλις στα 700 με 800 ευρώ.

Όπως φαίνεται, κανείς δεν ασχολείται με το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα ως 1.000 ευρώ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι να επιβιώσουν, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα να πληρώσουν και αυξημένη φορολογία. Ούτε οι δανειστές, ούτε η κυβέρνηση δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για όλους αυτούς οι οποίοι εδώ και χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και τα αλλεπάλληλα μνημόνια, δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης. Έναν αγώνα άνισο, καθώς οι δυσκολίες ολοένα και αυξάνονται. Τα φορολογικά μέτρα και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι απανωτές και οδηγούν τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε καταρράκωση, ενώ μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες διαβίωσης, μειώνοντας καθημερινά, όλο και περισσότερο τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και από την άλλη βλέπουν τη κυβέρνηση και τους δανειστές να αγωνιούν μόνο για τη διάσωση των τραπεζών και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εις βάρος των ίδιων, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι δανειολήπτες που προσπαθούν να σώσουν τη κύρια κατοικία τους.

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *