Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, και η συνακόλουθη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της δικηγορικής ύλης, που επηρεάζει αρνητικά το σύνολο του δικηγορικού σώματος. Είναι αυτονόητο ότι οι νεότεροι δικηγόροι πλήττονται πολύ περισσότερο.
Την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικηγόρων, και ιδίως νέων συναδέλφων, που δεν έχουν καθόλου, ή έχουν πολύ λίγες, παραστάσεις στα δικαστήρια. Το 2009, από τους 22.000 περίπου εγγεγραμμένους δικηγόρους στον ΔΣΑ μηδενικό αριθμό παραστάσεων στα δικαστήρια είχαν οι 6.384. Αντίθετα, μόνο το α’ εξάμηνο του 2015, οι δικηγόροι χωρίς καμία παράσταση ανήλθαν σε 8.057.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι οι ασφαλισμένοι που δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές αυξήθηκαν από 12.470 το 2014, σε 15.201 το 2015. Την τελευταία τριετία, αρκετοί συνάδελφοι -νέοι ή μέσης ηλικίας- επιλέγουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, να μειώνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στον ΔΣΑ.
Με δεδομένες τις παραπάνω δυσκολίες, ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός 255 συναδέλφων επέλεξε, μετά το 2014, να αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό. Δυστυχώς, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό, διαμορφώνουν μια ακόμη πιο ζοφερή πραγματικότητα.
Οι σχεδιαζόμενες επιβαρύνσεις -που έχουν έρθει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας- ανέρχονται σε τέτοιο ύψος, ώστε να δημεύεται απροκάλυπτα το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία. Μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, που θα αποστερηθούν, λόγω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ποσοστό άνω του 70% του εισοδήματός τους, εκ των πραγμάτων εξωθείται βίαια σε φυγή από το επάγγελμα, αναζητώντας διέξοδο και στο εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα στερείται, έτσι, ενός καταρτισμένου και ικανού ανθρώπινου δυναμικού, που θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και το εφαλτήριο της οικονομικής ανάπτυξης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ