Τεράστια πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε τραπεζικούς κολοσσούς στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επειδή διαπιστώθηκε ότι παραπλάνησαν τους πελάτες τους με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποστούν σημαντικές ζημίες. Σε 40 δις δολάρια (37,5 δις ευρώ) ανέρχονται – όπως διαβάζουμε – τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της ΗΠΑ και της Ευρώπης μόνο για τη κατηγορία της παραπλάνησης των πελατών τους, από το 2009 ως το 2015. Ενώ συνολικά τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν για σειρά άλλων παραλείψεων ανέρχονται σε 150 δις δολάρια (133,9 δισ. ευρώ). Πρόκειται για τις Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley και UBS. Αξίζει να αναφερθεί ότι η δεύτερη πιο «δαπανηρή» κατηγορία προστίμων σχετίζεται με την παραπλανητική πώληση ομολόγων στεγαστικών δανείων. Για τις υποθέσεις αυτές οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κλήθηκαν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 27,7 δις δολάρια.
Είναι λοιπόν πάρα πολύ λογικό, αντίστοιχη τακτική να έχουν χρησιμοποιήσει και οι ελληνικές τράπεζες, καθώς – όπως φαίνεται – πρόκειται για συνηθισμένη μέθοδο που εφαρμόζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάμπολλες καταγγελίες που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων – καθώς είναι πολύ δύσκολο, έως και αδύνατο τέτοιες καταγγελίες να δημοσιοποιηθούν από τα γνωστά μεγάλα κανάλια και ΜΜΕ, που συνεχώς μας βομβαρδίζουν ότι για όλα φταίνε τα κόκκινα δάνεια.
Το λογικό θα ήταν να διερευνηθούν οι καταγγελίες των δανειοληπτών για τις μεθόδους και τη παραπληροφόρηση που συστηματικά χρησιμοποιούν οι τράπεζες. Αλλά είναι επίσης λογικό ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο σε χώρες που ισχύουν οι νόμοι και που το κράτος δεν είναι παντελώς παραδομένο στις τράπεζες και στους δανειστές. Ακόμη και στις ΗΠΑ, στη χώρα του καπιταλισμού, οι υπηρεσίες του κράτους ελέγχουν τις τράπεζες και επιβάλλουν υψηλότατα πρόστιμα στις τράπεζες – όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές – όταν βλέπουν ότι αυτές εξαπατούν και παραπληροφορούν τους πολίτες.
Στην Ελλάδα αντίθετα, τη χώρα της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, τα πάντα έχουν παραδοθεί στις τράπεζες και στους ξένους δανειστές, ενώ ο πολίτης, ο φορολογούμενος δανειολήπτης, έχει αφεθεί στη μοίρα του, να παλεύει ολομόναχος με τα τέρατα, για να μπορέσει να σώσει το σπίτι του.
danioliptes.gr