Ήδη το απόγευμα της Τρίτης η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε ανακοίνωση σε απάντηση αιχμών που άφησε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη με την ανακοίνωση αποδομεί στην ουσία τις καταγγελίες -υπό τη μορφή ερωτημάτων- που έθεσε ο Πάνος Καμμένος περί συγκάλυψης των υποθέσεων της Siemens, του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και των υποβρυχίων, καθιστώντας σαφές ότι «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή της, δεν έχει παραλείψει κάτι, ούτε συγκάλυψε κάποιον ή κάποιους».
Στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή, η κυρία Κουτζαμάνη γίνεται κεντρικό πρόσωπο και για ακόμη έναν λόγο. Η εισαγγελέας Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη, που έχει ήδη καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ζητεί δια του δικηγόρου της κ. Θ. Σοφού, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τη διεξαγωγή κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας, με πυρήνα τα λεγόμενα του κ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή αλλά και τις ενέργειες άλλων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Με άλλα λόγια η κυρία Τσατάνη ζητεί να πιστοποιηθεί το σύννομο ή μη των ενεργειών της προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου, του εισαγγελέα Εφετών και τέως προϊσταμένου του Τμήματος Δικαστικών Συνδρομών κ. Ιωάννη Αγγελή, της κυρίας Ελένης Ράϊκου, προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέως Εφετών, καθώς και των υπολοίπων λειτουργών που εμπλέκονται στην καινοφανή αυτή ιστορία.
Οι ισχυρισμοί Καμμένου και η Eurojust
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Πάνος Καμμένος είχε επιρρίψει ευθύνες συγκάλυψης στην κυρία Κουτζαμάνη, καθώς «δεν δίνει εντολή στην Ευρώπη, στη Eurojust, στον Εισαγγελέα να καταθέσει στο κοινό register τρεις υποθέσεις, της Siemens, του Βγενόπουλου και των υποβρυχίων». (σσ: Η Eurojust είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξυπηρετεί τον συντονισμό των ερευνών και των διώξεων μεταξύ των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε κράτη – μέλη).
Η απάντηση της κυρίας Κουτζαμάνη βασίζεται σε δύο σημεία: πρώτον, η υπαγωγή υποθέσεων στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων Eurojust δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της, και δεύτερον, οι τρείς αυτές υποθέσεις έχουν ήδη υπαχθεί στο εν λόγω σύστημα!
Συγκεκριμένα, η ανώτατη δικαστικός τονίζει ότι η υπαγωγή υποθέσεων στο πλαίσιο της Eurojust εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού που χειρίζεται την εκάστοτε υπόθεση, ο οποίος διαβιβάζει το σχετικό αίτημα δια του κατά τόπον αρμοδίου εισαγγελέα Εφετών.
«Οι υποθέσεις Siemens, υποβρυχίων, και Βγενόπουλου (…), όπως πληροφορηθήκαμε από το εθνικό μας μέλος στη Eurojust, έχουν υπαχθεί στο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων του οργανισμού, οι δυο πρώτες στις 8-9-2008, και 27-7-2010 αντίστοιχα, και η Τρίτη, στις 21-4-2015», τονίζει η κυρία Κουτζαμάνη.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με απάντηση του κ. Καμμένου προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε αυτή ο υπουργός καταλογίζει στην κυρία Κουτζαμάνη ότι «παρέλειψε να πει το σημαντικότερο, ότι αρμόδιος Εισαγγελέας και χειριστής του θέματος εν γνώσει της κ. Κουτζαμάνη είναι ο Εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, κουμπάρος του Αντώνη Σαμαρά και υποψήφιος βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης το 1993 στη Λευκάδα με 135 ψήφους. Αντιλαμβάνεται πλέον ο ελληνικός λαός ότι είτε υπάρχει θέμα για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είτε για τον Εισαγγελέα Ορνεράκη, ο οποίος μέχρι σήμερα εξέθεσε τη χώρα γιατί δεν ενέταξε, ίσως με εντολή της Εισαγγελέως ίσως όχι, την υπόθεση Βγενόπουλου στο Eurojust και διαμαρτυρήθηκαν οι Κυπριακές αρχές, αλλά και τις ροές χρήματος από τα υποβρύχια και από την υπόθεση της Siemens που προέκυψαν μετά το 2008 και το 2010».
Οι πειθαρχικές έρευνες και η κυρία Θάνου
Η κυρία Τσατάνη στην αναφορά της προς την κυρία Κουτζαμάνη κρίνει αναγκαίο το να φωτιστεί η υπόθεση πολύπλευρα, όχι μόνον ως προς τον δικό της ρόλο αλλά και άλλων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κάνοντας λόγο ακόμη και για παραβιάσεις της μυστικότητας της διαδικασίας.
Η ίδια επισημαίνει εξάλλου ότι μετά την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου στο Κοινοβούλιο προκύπτουν νέα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου. Η αναφορά της έχει μάλιστα κοινοποιηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.
Η εισαγγελική λειτουργός βρέθηκε στο προσκήνιο, μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των δανείων της Λαϊκής Τράπεζας. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει αποφασίσει να διενεργήσει η ίδια πειθαρχική έρευνα (την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγει κανονικά, εξετάζοντας πρόσωπα) ως προς το πώς περιήλθε στα χέρια της κυρίας Τσατάνη η δικογραφία, την οποία κατά το παρελθόν εξέταζε ποινικώς η Εισαγγελία Διαφθοράς.
Κόλλια Ελευθερία, TO BHMA