Πολλά αναμένονται από τη διαχείριση των «κακών» ελληνικών τραπεζών, των λεγόμενων «bad banks», από την εταιρεία που ορίστηκε για να πάρει το ρόλο του εκκαθαριστή τους. Γιατί οι συγκεκριμένες τράπεζες έχουν ακόμη προβληματικά δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε 9 δις ευρώ. Και το μέγα ερώτημα είναι τι σκοπεύει να κάνει ο εκκαθαριστής με αυτά τα δάνεια και γιατί τον έβαλαν εκεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι ο εκκαθαριστής έχει σκοπό να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 9 δις ευρώ των «κακών» ελληνικών τραπεζών. Η νέα εταιρεία λοιπόν θα αναλάβει τον συντονισμό των 16 bad bank συμβάλλοντας στην μείωση του κόστους. Κόστος το οποίο βέβαια δεν είναι οι εργαζόμενοι, καθώς οι 350 συνολικά εργαζόμενοι που εργάζονται στις bad bank, μπορεί και να μειωθούν σε 280- 250. Όμως η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι εντελώς διαφορετική, καθώς από τα 9 δις ευρώ προβληματικά δάνεια, δεν μπορούν να ανακτηθούν πολλά ενώ τα κέρδη θα είναι ελάχιστα.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ΑΤΕ Bank, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε, για το 2015 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει έσοδα 85 εκ. ευρώ και έξοδα 15 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση δάνεια ανέρχονται σε 4,56 δις ευρώ και οι σωρευτικές προβλέψεις σε 2,3 δις ευρώ. Συνολικά η bad bank ATE έχει πετύχει σωρευτικά έσοδα 170 εκατ. και 560-600 εκατ. εισπράξεις. Και για το 2016 αναμένονται περίπου οι ίδιες επιδόσεις με το 2015. Λογιστικά ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λόγω νέων προβλέψεων, η bad bank ΑΤΕ εμφάνισε ζημία -169 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, για την χρήση 2015 η bad bank ATE θα διανείμει επιπλέον μέρισμα 30 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν από την όλη διαχείριση των προβληματικών δανείων των bad banks είναι ότι «άνθρακες ο θησαυρός». Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το παράδειγμα της ΑΤΕ Bank, τα κέρδη που μπορεί να ανακτήσει ο εκκαθαριστής θα είναι ελάχιστα. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα επωφεληθεί από τη δραστηριότητα του εκκαθαριστή; Και από πού θα αντλήσει κέρδη ο εκκαθαριστής ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει;
Έτσι όπως περιγράφεται η κατάσταση και καθώς οι προσδοκίες είναι πολύ μικρές, αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα τη συμφωνία που υπέγραψε με την εταιρεία – εκκαθαριστή. Ώστε να μάθουμε ποιος θα πληρώσει τελικά τη νύφη. Θα είναι πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος, ο οποίος πληρώνει για όλες τις ιδέες και όλα τα μέτρα που αποφασίζουν για το καλό μας κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και δανειστές. Να μας δώσουν εξηγήσεις η ΤτΕ, ο Γ.Στουρνάρας και η κυβέρνηση για το τι συμφωνία έγινε με τον εκκαθαριστή και ποιος θα πληρώσει την αμοιβή της. Γιατί, όπως προκύπτει, δεν θα υπάρχουν. Θα ασκούν παράνομα βία στους δανειολήπτες για να υποκύψουν στις πιέσεις τους και να συμβιβαστούν; Όμως οι δανειολήπτες δεν θα υποκύψουν. Και με τα νέα φορολογικά μέτρα που έρχονται, ο εκκαθαριστής δεν θα πάρει φράγκο. Κι αυτό γιατί δεν έχει απομείνει τίποτα πια στους φορολογούμενους και στου δανειολήπτες για να συνεχίσουν να δίνουν όλα αυτά που αποφασίζουν και απαιτούν όλοι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας, για το πόσα χρήματα θα μας μείνουν για να επιβιώσουμε, και όλα αυτά για να διασωθούν οι καλές και οι κακές τράπεζες.
danioliptes.gr