Στην πεπατημένη των προκατόχων της βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές προχωρεί στην αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά αύξηση του συντελεστή μέσα σε διάστημα 6 ετών(!), με την Ελλάδα να κρατάει τα «σκήπτρα» από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ευρωζώνης…
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το μέτρο, το οποίο φέρεται να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2016 και αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, εφόσον η αύξηση αυτή δεν απορροφηθεί από τους εμπόρους και περάσει προς τους καταναλωτές.
Έτσι οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά, επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων των Ελλήνων πολιτών. Ειδικότερα θα αυξηθούν:
1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
2. Αναψυκτικά – χυμοί.
3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
7. Άνθη – φυτά.
8. Αποχέτευση.
9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.
Η πρόταση Τσακαλώτου προς τους δανειστές κάνει λόγο για επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού «κενού», το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από την πλευρά των άμεσων φόρων και σε άλλο 1% του ΑΕΠ, 1,8 δισ., από το σκέλος των έμμεσων.
Ωστόσο, άλλες πηγές εκτιμούν ότι η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου θα είναι πολύ μικρότερη και για τον λόγο αυτό υπάρχει και δεύτερο εφεδρικό μέτρο, ανάλογης εμβέλειας, που θα δώσει τη χαριστική βολή στα χειμαζόμενα νοικοκυριά.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, όπως και για αύξηση του ίδιου φόρου για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες, που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 6%.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει ήδη «κρούσει» το καμπανάκι της υπερφορολόγησης επισημαίνοντας πως μια νέα αύξηση των φόρων δεν θα έφερνε αύξηση εσόδων, αλλά, αντίθετα, θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων – που αντιστοιχούν σε ένα δάνειο της τρόικας (86 δισ. ευρώ)
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Βουλής, οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε όσο και της ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ –εφόσον αυξηθεί– διαμορφώνεται στο 24%, έναντι 21,5% στην Ε.Ε και 20,5% στην ευρωζώνη.
Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% (σε 42% ο βασικός συντελεστής και 1%-4% έξτρα φόρος λόγω έκτακτης εισφοράς), έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι στο 26%, έναντι 21,8% στην Ε.Ε και 25,9% στην ευρωζώνη.
Επίσης, ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 πέντε φορές και οδεύει προς την έκτη…
Μ. Χριστοδούλου, Bankingnews