Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι προστατεύει τη κύρια κατοικία, ακόμη και ενός πολύ μικρού πλέον ποσοστού των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ακόμη πιο εφιαλτική.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση της αξιολόγησης, που αν ήταν γεφύρι της Άρτας, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί, κρύβει πολύ περισσότερο εφιαλτικά σενάρια, από όσο η κυβέρνηση αφήνει να δουν το φως της δημοσιότητας. Όμως οι τραπεζίτες δεν καταλαβαίνουν από πολιτική και πολιτικά παιχνίδια, δεν έχουν να ασχοληθούν με την εικόνα που θα δώσουν στον Έλληνα δανειολήπτη, φορολογούμενο, συνταξιούχο ή άνεργο, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στη κυβέρνηση. Την καλούν να σταματήσει να κωλυσιεργεί, να συμφωνήσει και να υπογράψει με τους δανειστές, γιατί αν δεν περάσει η αξιολόγηση, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, δεν θα είναι της τάξης των 9 δις ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσουν και στα 12 δις, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό φως για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, όσο καθυστερεί η αξιολόγηση και περνάει ο καιρός και δεν κλείνει η αξιολόγηση, ακόμα χειρότερα αν υπάρξει κι άλλη μετάθεσή της, αυτό μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχει. Γιατί με την εικόνα της οικονομίας να παραπαίει χωρίς κανένα φως, με το οικονομικό περιβάλλον στον αέρα, χωρίς καμιά προοπτική σταθερότητας, οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώνονται συνεχώς και μόνο από τις αρχές του χρόνου η μείωσή τους ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ. Επίσης, το τελευταίο διάστημα λόγω των μέτρων υπερφορολόγησης οι πολίτες και οι επιχειρήσεις … έχουν ανησυχήσει και ήδη παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού βελτίωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτά δείχνουν ότι η παρατεταμένη αξιολόγηση προκαλεί ζημιά στις τράπεζες, αλλά δυστυχώς τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέσα στο Μάιο, λένε οι τραπεζίτες, οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν λόγω του δημοψηφίσματος στη Μ.Βρετανία, και τότε οι δανειστές θα κρατήσουν ακόμη πιο σκληρή στάση καθώς θα θεωρήσουν υπεύθυνη την Ελλάδα γι αυτή τη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπότε θα επιβάλλουν ακόμη σκληρότερα μέτρα, που θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Όμως θα είναι και πάλι ορατός ο κίνδυνος της ανάγκης μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα στο 2017, κάτι που θα είναι καταστροφικό και για τη χώρα.

Γι αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι και το αγκάθι της κύριας κατοικίας θα σπάσει πολύ γρήγορα, καθώς οι δανειστές έχουν τη πολυτέλεια του χρόνου, σε αντίθεση με την Ελλάδα που όχι μόνο είναι με τη πλάτη στο τοίχο, αλλά

βιάζεται κιόλας να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Και για να το καταφέρει αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πει για άλλη μια φορά «ΝΑΙ» σε όλα, σε όποια συμφωνία της φέρουν οι δανειστές στο τραπέζι. Κι αν οι δανειστές επιμείνουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κόκκινων δανείων, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να το δεχτεί, παρακαλώντας να τη αφήσουν τουλάχιστον ένα πολύ μικρό ποσοστό δανειοληπτών, όσων έχουν ιδιαίτερα χαμηλό ή και καθόλου ετήσιο εισόδημα, για να μπορεί να λέει για άλλη μια φορά ότι προστάτεψε τους αδύναμους, τους Έλληνες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *