Οι δανειστές μίλησαν. Κι όταν μιλούν οι δανειστές, οι κυβερνήσεις σωπαίνουν και κάνουν ό,τι τους λένε. «Ευνοϊκές» ρυθμίσεις έρχονται και στα στεγαστικά δάνεια 145.000 δημοσίων υπαλλήλων, εντός του Μαΐου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μετά από τη προστασία – έξωση που έφερε η κυβέρνηση στα κόκκινα δάνεια  των τραπεζών, φέρνει τώρα «ευνοϊκές» ρυθμίσεις και στα στεγαστικά δάνεια 145.000 δημόσιων υπαλλήλων που πήραν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά για να μη νομίζουν όλοι αυτοί οι δανειολήπτες ότι θα παραμείνουν «απροστάτευτοι» από τη πολιτική προστασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό βέβαια από τη κυβέρνηση των «απαραβίαστων κόκκινων γραμμών» και του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Η είδηση μάλιστα, έρχεται ελάχιστη ώρα μετά από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη πώληση όλων των κόκκινων στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 140.000 ευρώ και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα απολύτως εισοδηματικό κριτήριο. Οπότε, είναι πάρα πολύ λογικό, να απαιτήσουν οι δανειστές ρυθμίσεις και σε άλλα δάνεια, ώστε να διευκολυνθούν τα distress funds να αρπάξουν όποιο ακίνητο θέλουν.

Όπως διαβάζουμε λοιπόν, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκης, ανακοίνωσε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής «ανέθεσε στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση που να περιλαμβάνει σχέδιο για τη ρύθμιση, εντός του 2016, των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων που έχει χορηγήσει σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, και – προτάσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού του ρόλου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σχετική εισήγηση θα συζητηθεί εντός του Μαΐου».

Κανονικά βέβαια, αυτό λέγεται «προφάσεις εν αμαρτίαις». Γιατί αν ήθελε η κυβέρνηση να προστατέψει όλους τους δανειολήπτες, θα τους πρότεινε ήδη ρυθμίσεις. Τέτοιες που να ισχύουν για όλα τα κόκκινα δάνεια, όλων των φορέων που έδιναν δάνεια, και να προστατέψει τα σπίτια των Ελλήνων δανειοληπτών από το πλιάτσικο στο οποίο πρόκειται να επιδοθούν πολύ σύντομα οι γύπες των distress funds.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να προωθήσει τέτοιες ρυθμίσεις ώστε όλοι οι δανειολήπτες να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να προστατέψει τα σπίτια χιλιάδων δανειοληπτών που αυτή τη στιγμή, και όχι από δικό τους λάθος, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και των σκληρών φορολογικών μέτρων, βρέθηκαν άνεργοι και σε τέτοιο σημείο ώστε να μην μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο και να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν ήθελε όπως έλεγε, να δημιουργήσει εκείνο τον περιβόητο «τραπεζικό διαμεσολαβητή», θα μπορούσε να ακυρώσει τα δάνεια που μοίραζαν από το 2002 οι τράπεζες με παράνομους δανειακούς όρους, που είναι αντίθετοι στις κοινοτικές οδηγίες. Θα μπορούσε να μην αναθέσει στις τράπεζες το ρόλο να κρίνουν οι ίδιες ποιος δανειολήπτης αξίζει να πάρει το πιστοποιητικό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Θα μπορούσε, αν ήθελε η κυβέρνηση, να κάνει πολλά πράγματα για να προστατέψει τα σπίτια των δανειοληπτών από τις τράπεζες, τα distress funds και όλα τα άλλα κοράκια που θα ξεκινήσουν να αρπάζουν τις κύριες κατοικίες των Ελλήνων και να τους πετούν στο δρόμο.

Αλλά η κυβέρνηση που μετέτρεψε το «ΟΧΙ» των Ελλήνων σε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ» κι έφερε το τρίτο κι επαχθέστατο μνημόνιο, συνέχισε και θα συνεχίσει να λέει «Ναι σε όλα» σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι το μόνο που δεν έχουν ζητήσει ακόμη, είναι το αίμα των Ελλήνων πολιτών. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Με τη συζήτηση για την αξιολόγηση να μετατίθεται άγνωστο για πότε, όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Και οι ορέξεις των δανειστών δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Τώρα ξέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν όποια μέτρα θέλουν. Και το ξέρουν πολύ καλά γιατί βλέπουν ότι απέναντί τους δεν έχουν μια κυβέρνηση που προστατεύει το λαό της χώρας της, αλλά μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο να διατηρηθεί στην εξουσία. Και γι αυτό το σκοπό, είναι έτοιμη να θυσιάσει χιλιάδες Ελλήνων πολιτών.

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *