Ζορίζονται οι ελληνικές τράπεζες καθώς βλέπουν ότι το πράσινο φως για τη πώληση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθυστερεί, τη στιγμή που οι ίδιες κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της διάσωσής τους και της εξυγίανσης των ταμείων τους. Ζητούν περαιτέρω και άμεση βελτίωση του θεσμικού, νομικού και εποπτικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν σε «πιο ουσιαστική και πιο επιθετική αντιμετώπιση» των κόκκινων δανείων.
Με λίγα λόγια, αυτό που επιθυμούν οι τράπεζες είναι να τους δοθεί γρήγορα το ελεύθερο να απαλλαγούν από το βραχνά των κόκκινων δανείων, διά της πώλησής τους στα ξένα funds, μπας και μπορέσουν να επιβιώσουν, σε μια οικονομία, την ελληνική, που πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν δείχνει κανένα σημάδι ανάκαμψης. Κάτι που τις εμποδίζει, και θα τις εμποδίσει ακόμη περισσότερο, να δανειστούν χρήματα από τους ξένους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για να μπορέσουν κι αυτές με τη σειρά τους να ξεκινήσουν να υπογράφουν νέα δάνεια με τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σκοπός τους βέβαια δεν είναι να χρηματοδοτήσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση, αυτή δηλαδή που εδώ και χρόνια αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών χορηγήσεων που εκτιμάται ότι θα τους δώσουν μία πρώτη «ανάσα». Πάλι δηλαδή στοχεύουν στο πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς αυτά τα δάνεια βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις αναδιαρθρώσεις και υπολογίζονται κοντά στα 10 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ και εκτινάσσεται στα 36 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα ρυθμισμένα δάνεια που βρίσκονται «υπό παρακολούθηση». Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος βραχνάς τους, ενώ ακόμη ανοικτό παραμένει ένα ζήτημα με αρκετές προεκτάσεις: αυτό των ευθυνών στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων. Υπάρχει επίσης ο φόβος που προκαλεί το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις εμφανίζουν μικρές πιθανότητες εξυγίανσης, κι αυτό προσθέτει ακόμη μία ανοιχτή εκκρεμότητα στην ανησυχία των τραπεζών για το μέλλον τους.
Από την άλλη, στελέχη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως ο Μάριο Ντράγκι, διακηρύττουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν για το πως θα προχωρήσει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όμως η αλήθεια είναι ότι, όσο περνάει ο καιρός και οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν στους ισολογισμούς τους μεγάλα κενά, αυτά των κόκκινων δανείων, τόσο μετατίθεται χρονικά η απελευθέρωση κεφαλαίων, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ζεστό χρήμα για να κινηθούν.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει διά των στελεχών της τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στην «αποφασιστική» αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, γιατί, όπως λένε, είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ακόμη μία ανακεφαλαιοποίησή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και το αγαπημένο παιδί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Και ο ίδιος με τη σειρά του, έχει ζητήσει από τις τράπεζες «να αφήσουν τις συνήθεις πρακτικές και να αναλάβουν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη σημαντική μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων την επόμενη διετία. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει να εντείνουν ακόμη περισσότερο οι τράπεζες τους εκβιασμούς, τις απειλές των πλειστηριασμών και το κυνήγι των ανήμπορων δανειοληπτών που προσπαθούν να σώσουν τις κύριες κατοικίες τους. Σε αντίθετή περίπτωση, να κάνουν πράξη αυτές τις απειλές και να προχωρήσουν άμεσα σε πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, κάτι που μπορούν άνετα να κάνουν, καθώς οι πρώτη κατοικία προστατεύεται μόνο από τη πώληση κόκκινων δανείων σε distress funds και όχι από τους πλειστηριασμούς.
Άλλωστε, και τα distress funds που ήδη έχουν συνεργαστεί με κάποιες τράπεζες, περιμένουν πώς και πώς να δοθεί το πράσινο φως και να ξεκινήσουν τη «διαχείριση» των κόκκινων δανείων, είτε στεγαστικών, είτε καταναλωτικών, είτε των μικρών επιχειρήσεων. Πρόκειται για κοινά σχήματα όπως αυτό της Alpha Bank με την ισπανική Aktua, που έβγαλε στο δρόμο εκατοντάδες δανειολήπτες στην Ισπανία και τώρα θέλει να κάνει το ίδιο και στην Ελλάδα, αλλά και το σχήμα Alpha Bank, Eurobank, KKR, για τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών που παραμένουν ανενεργά.
Κι ενώ τα πράγματα κυλούν σε αργούς ρυθμούς για τις τράπεζες, καθυστερεί και η πώληση των κόκκινων δανείων στα distress funds. Επειδή όμως θέλουν να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, δεν είναι απίθανο στο επόμενο διάστημα να δούμε να ξεκινούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά δεν κρίθηκαν και ως «συνεργάσιμοι» δανειολήπτες από τις τράπεζες.
danioliptes.gr