Τι κι αν έγιναν απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, που τις πλήρωσε χρυσές ο ελληνικός λαό, ενώ οι υπεύθυνοι απολαμβάνουν ασυλία; Τι κι αν η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα distress funds να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών, αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια; Τι κι αν δανειστές, θεσμοί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κάνουν το πάν για να σώσουν τις ελληνικές τράπεζες; Όπως όλα δείχνουν, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργούσε, εντελώς ανεξέλεγκτα, δεν μπορεί να σωθεί με τίποτα.

Η αγωνία των τραπεζιτών αποτυπώνεται σε όσα είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται εκτός κανονικότητας γι αυτό και είναι κρίσιμη η γρήγορη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Και ανακοίνωσε ότι πρέπει να ληφθούν 5 ουσιαστικά μέτρα, ώστε οι τράπεζες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Βασική προϋπόθεση είναι η άρση των capital controls, το συντομότερο δυνατόν. «Η επιστροφή στην ομαλότητα και κανονικότητα των τραπεζικών συναλλαγών και η μείωση της αβεβαιότητας θα βοηθήσουν στη σημαντικότατη σταδιακή επαναφορά της καταθετικής βάσης, που είναι ο βασικός μοχλός για τη τροφοδότηση με ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας», είπε, καθώς μεταξύ 2010 – 2015 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 114 δις ευρώ.

Δεύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποτελεί η αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προς όφελος της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής θέσης των τραπεζών. «Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%», ανέφερε. Βέβαια, μιλώντας για αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, εννοεί το ξεπούλημά τους στα distress funds, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση ήδη συμφώνησε με τους δανειστές. Άλλα μέτρα είναι η εταιρική διακυβέρνηση, δηλαδή οι τράπεζες να συμμορφώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά ως προς τους δείκτες κεφαλαιακών απαιτήσεων και μόχλευσης στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας, οι επενδύσεις στη Πληροφορική και τις Τεχνολογίες, καθώς και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και με τη δημιουργία νέων δυναμικών πηγών εσόδων από νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και τέλος, η λογοδοσία στη κοινωνία, με έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των καταναλωτών.

Βέβαια, όλα αυτά, αποβαίνουν – όπως πάντα – εις βάρος των καταναλωτών και υπέρ των τραπεζών. Η Λ.Κατσέλη νοιάζεται για τους καταναλωτές μόνο όσον αφορά στη δυνατότητά τους να παίρνουν νέα δάνεια από τις τράπεζες. Όσον αφορά όμως στο να σταθούν οι τράπεζες στο πλευρό των δανειοληπτών τώρα που αυτοί έχουν ανάγκη, δεν είπε καμία λέξη η κυρία Κατσέλη. Δεν την ενδιαφέρει αν αυτοί που τόσα χρόνια χρηματοδοτούν τις τράπεζες πληρώνοντας τόκους και επιτόκια, βρίσκονται τώρα σε δύσκολη θέση και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Αυτό που ενδιαφέρει τη κυρία Κατσέλη είναι να σωθούν μόνο οι τράπεζες. Και πιστεύει ότι μετά από τόσο κυνηγητό, απειλές κι εκβιασμούς που κάνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, αυτοί δεν θα γυρίσουν τη πλάτη τους στις τράπεζες, αλλά θα σπεύσουν να τις αγκαλιάσουν και να τις παρηγορήσουν.

Ας ελπίζει κι ας εύχεται η Λ.Κατσέλη ότι οι τράπεζες θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Αλλά ας μην ελπίζει και πολύ. Το μέλλον των ελληνικών τραπεζών το δείχνει ήδη η Πορτογαλία, όπου οι τράπεζές της πουλιούνται ήδη σε ξένα funds. Αυτό θα γίνει και με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και οι τραπεζίτες το φοβούνται, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί θα χάσουν τα έσοδά τους, που τα βγάζουν στη πλάτη των δανειοληπτών.

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *