Χάρηκαν κάποιοι ανήμποροι δανειολήπτες, καθώς έβλεπαν να παρατείνεται η προστασία των κόκκινων δανείων μήνα με το μήνα. Ίσως νόμιζαν κάποιοι ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να σώσει τα σπίτια τους και έδινε συνεχώς παράταση για να πιέσει με τη σειρά τους δανειστές να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για τη πώληση των κόκκινων δανείων.
Αλλά δυστυχώς, επαληθευτήκαμε για μια ακόμη φορά. Γιατί είχαμε καταλάβει από τη πρώτη στιγμή ότι οι παρατάσεις αυτές δίνονταν για να προλάβει η κυβέρνηση να ετοιμάσει αυτές τις νομικές ρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να μπουν στη χώρα τα distress funds και να ξεκινήσουν το αδηφάγο έργο τους. Κι αυτό δυστυχώς έγινε, ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της χώρας στ distress funds.
Σήμερα λοιπόν, ή το αργότερο αύριο θα είναι έτοιμες οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων. Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έχει ζητήσει από τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών να της κοινοποιήσουν εντός της ημέρας τις σχετικές διατάξεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως την Τετάρτη προκειμένου να ψηφιστεί έως την επόμενη Κυριακή. Το 90% των διατάξεων για τα κόκκινα δάνεια είναι έτοιμο και το μόνον που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι η φορολογική τους μεταχείριση.
Αυτό το νέο πλαίσιο δεν έχει πλέον κανέναν απολύτως περιορισμό στην πώληση, όχι μόνο των κόκκινων δανείων, αλλά και μεγάλου αριθμού πράσινων – δηλαδή εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα μπορούν να ξεπουλάνε στα distress funds ότι θέλουν από δάνεια και οι ίδιες οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα αποφασίζουν το μείγμα, καθώς στο νομοσχέδιο δεν θα προβλέπονται περιορισμοί. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση άνοιξε διάπλατα το δρόμο στις εταιρείες – γύπες για να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών.
Ο δεν υπουργός Οικονομικών, Γ.Σταθάκης, ο οποίος «ξέχασε» να δηλώσει μερικά από τα ακίνητά του και τα εκατομμύριά του στο πόθεν έσχες, πανηγυρίζει γιατί θεωρεί κατόρθωμα ότι οι κύριες κατοικίες αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ εξαιρούνται από το ξεπούλημα μέχρι το τέλος του 2017. Από 1.1.2018 όμως, η όποια προστασία κι αν είχαν, εξαφανίζεται πια και οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν τα πάντα. Σπίτια ακόμη και πολύ χαμηλής αξίας, που συνδέονται με κόκκινα δάνεια, θα καταλήγουν στα νύχια των distress funds, με απώτερο στόχο δήθεν, τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Όπως διαβάζουμε, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαριστεί η φορολογική μεταχείριση των δανείων που πωλούν οι τράπεζες, κυρίως διότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν διαφορετικές θέσεις. Πέραν από τη φορολογία που θα ισχύει κατά την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων, μέλλει να διευκρινιστεί το σε πόσα χρόνια θα αποσβήνεται η ζημιά που προκύπτει για τα πιστωτικά ιδρύματα όταν πωλούν δάνεια, αλλά και πώς θα αντιμετωπίζεται φορολογικά το όφελος που θα προκύπτει στις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια αναδιαρθρώνονται.
danioliptes.gr