Επιχείρηση πειθούς, ώστε να μην υπάρξουν επιμέρους διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις και διατάξεις που περιλαμβάνει το δεύτερο νομοσχέδιο για τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει ξεκινήσει η ηγεσία της κυβέρνησης και ενώ το νέο πακέτο αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή, δύο μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Παρότι δεν εκδηλώνεται κάποιος φόβος για μη ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς ο μείζον στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης λειτουργεί καταλυτικά, εκφράζεται ανησυχία για διαφωνίες και κριτικές σε πλευρές των νέων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Κυρίως τα πυρά φαίνεται ότι μπορεί να συγκεντρωθούν στο θέμα του αυτόματου «κόφτη» δημοσίων δαπανών, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και στην πώληση «κόκκινων και πράσινων» δανείων σε funds. Κάποιοι δεν αποκλείουν κάποιοι βουλευτές να διαφοροποιηθούν με διάφορους τρόπους, ακόμη και αρνούμενοι θετική ψήφο σε επί μέρους άρθρα για τέτοια θέματα, χωρίς να καταψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Την Τετάρτη, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε σημεία αιχμής και να μην αιφνιδιαστούν οι βουλευτές από τα όσα τελικά θα προβλέπονται. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε επίσης τη Δευτέρα να πείσει ότι ο «κόφτης» θα λειτουργεί ουσιαστικά υπό τον έλεγχο και με δυνατότητα παρέμβασης και καθορισμού των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Και κυρίως δεν θα «πέφτει» αυτόματα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα να περικοπούν άλλες δαπάνες, τις οποίες θα επιλέγει έγκαιρα και θα αποφασίζει η κυβέρνηση. Στην ουσία το Μαξίμου υποστηρίζει τώρα ότι ο «κόφτης» δεν θα έχει καμία επίδραση στην κυβερνητική πολιτική.

«Στην αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ευθύνη προσδιορισμού των μέτρων, αν και όποτε χρειαστεί, για τη διόρθωση των δημοσιονομικών στόχων σε περίπτωση αποκλίσεων, όπως προκύπτει από τη δομή του δημοσιονομικού “κόφτη”» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Υποστηρίζουν ακόμη ότι πρόκειται για νίκη των ελληνικών απόψεων το γεγονός ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις και άρα η τυχόν απόκλιση από τους στόχους θα καθορίζεται από τα στοιχεία της Eurostat και όχι από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των δανειστών.

Αλλά και για τις ιδιωτικοποιήσεις η ανησυχία είναι έντονη στα κυβερνητικά κλιμάκια, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πώλησης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και χωρίς υπαναχωρήσεις.

Όσο για τα «κόκκινα» δάνεια που φεύγουν από καθεστώς προστασίας, προβληματίζουν βουλευτές, που βλέπουν ότι ταυτόχρονα την ίδια τύχη θα έχουν και «πράσινα» δηλαδή ενήμερα δάνεια, ενώ σε κάθε περίπτωση το ευνοϊκό καθεστώς αίρεται μετά την 1η Ιναουαρίου 2018. «Διασφαλίσαμε ότι κανένα σπίτι ελληνικού νοικοκυριού δεν θα περιέλθει σε κατάσταση εκποίησης, πλειστηριασμού ή ο,τι δήποτε άλλο», είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή και πρόσθεσε: «Αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση το πέτυχε όσον αφορά στην πρώτη κατοικία. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο με την προστασία της πρώτης κατοικίας κατά 60% και η αναστολή για στεγαστικά δάνεια και όλα τα συνδεδεμένα σε επίπεδο 93%, διασφαλίζουν ότι κανένα σπίτι ελληνικού νοικοκυριού δεν θα περιέλθει σε κατάσταση εκποίησης, πλειστηριασμού ή οτιδήποτε άλλο. Αυτός ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, αυτόν επιδιώξαμε και πετύχαμε».

Γιάννης Μακρυγιάννης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ