Aνοικτό το θέμα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα άφησε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, παρότι στη συνέχεια έσπευσε να το διαψεύσει. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της πολιτικής συναίνεσης και μίας νέας συμφωνίας με την κοινωνία και κατά «εκείνων που θέτουν εμπόδια σε μία χώρα που θέλει να τρέξει», συγκαταλέγοντας σε αυτούς όσους ζητούν εκλογές, αλλά και κυβερνητικά στελέχη που δηλώνουν δημόσια τη διαφωνία τους με την εφαρμογή πολιτικών που θα περιληφθούν στη συμφωνία με τους δανειστές.
Αναφερόμενος στα εργασιακά, τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην επόμενη αξιολόγηση το φθινόπωρο, ο κ. Φέσσας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες «δεν θέτουμε συγκεκριμένα θέματα, αλλά οι σχέσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν στα νέα δεδομένα». Ερωτώμενος αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ο κ. Φέσσας αρχικώς απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται πρέπει να ανοίξουν όλοι οι ορίζοντες εκτός του μισθολογικού. Αργότερα, προφορικά και γραπτά διευκρίνισε ότι δεν ετέθη θέμα περικοπής των δώρων και του επιδόματος αδείας, …. όμως η συζήτηση είχε ήδη ανοίξει.
Δήλωσε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων, ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση για το lock out, αλλά για την αναθεώρηση του απαρχαιωμένου συνδικαλιστικού νόμου, που ουσιαστικά ισχύει μόνον στις ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. «Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνον επιδόματα, αυξήσεις, 13ος και 14ος μισθός, ωράρια…. Θα μπορούσαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συζητούν και να αποφασίζουν για το πώς θα επιμερίζεται το μισθολογικό κόστος, αν θα είναι σε 12, 13, 14 ή 15 κομμάτια, χωρίς αυτό να μειώνεται» είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι η οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές και θα προωθηθούν τα κατάλληλα αναπτυξιακά αντίβαρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών και των δανειστών προς τη χώρα, τονίζοντας ότι αυτό είναι που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και όχι το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Υπογράμμισε ότι αυτό που σκοτώνει τις επενδύσεις είναι η αβεβαιότητα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν υπάρξει πιστή εφαρμογή των μέτρων, τότε όσα είναι άδικα ή παράλογα θα αναθεωρηθούν όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες με μνημόνιο, διότι θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Μανταλένα Πίου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ