Οι ελλείψεις αρχικά και οι αλλαγές επί αλλαγών στη συνέχεια από το οικονομικό επιτελείο, επί κρισιμότατης «πτυχής» του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέτρα, δηλαδή επί των προς «αξιοποίηση» περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προκάλεσαν απανωτές εκρήξεις της αντιπολίτευσης και ανέδειξαν την αμυντική στάση της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επεξεργασίας του νομοθετήματος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η σοβαρή έλλειψη, που αναδείχθηκε από τη Ν.Δ. αλλά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφορούσε την απουσία παραρτημάτων, το περιεχόμενο των οποίων ήταν η καταγραφή των προς αποκρατικοποίηση φορέων του Δημοσίου. Στις αρχικές παρατηρήσεις, οι παρόντες στη συνεδρίαση υπουργοί υποστήριξαν ότι ουδέν στοιχείο απουσίαζε από το σώμα του σχεδίου νόμου, που απαριθμεί 792 σελίδες (και συνολικά, μαζί με τα όποια παραρτήματα 4.411 σελίδες κατά την κυβερνητική εκδοχή, αλλά 7.500 σελίδες σύμφωνα με την εκτίμηση της αντιπολίτευσης). Η προφορική και εκτός μικροφώνων «διαβεβαίωση» των κυβερνητικών στελεχών δεν έκαμψε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Γαλάζιοι βουλευτές, όρθιοι διαμαρτύρονταν και τόνιζαν διαρκώς πως η συνεδρίαση δεν επρόκειτο να εξελιχθεί, αν δεν παρουσιάζονταν με τρόπο σαφή, γραπτό και επίσημο τα επίμαχα παραρτήματα.
Υστερα από αρκετή ώρα διαμαρτυριών και αντεγκλήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης παρουσίασε εσπευσμένα με τη μορφή «νομοτεχνικής βελτίωσης» δύο τέτοια παραρτήματα. Στο πρώτο εμφανίζονταν πέντε δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών προς αξιοποίηση (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ) και άλλες έξι (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και ΔΕΗ) που θα μεταβιβαστούν στην εν λόγω εταιρεία «σε επόμενο διάστημα». Μαζί κατατέθηκε και μια λίστα με 91 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που προωθούνται για ανάλογο σκοπό. Ούτε αυτή η παρέμβαση, πάντως, φάνηκε να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν, εντόνως διαμαρτυρόμενοι, πως υπάρχει και άλλη λίστα ιδιωτικοποιήσεων. Η συνεδρίαση πάντως άρχισε με καθυστέρηση πλέον του διώρου, αλλά εξελίχθηκε μάλλον κανονικά.
Τα πάντα, ωστόσο, έμελλε να αλλάξουν άρδην περίπου μία ώρα αργότερα, καθώς προσερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος κατέθεσε άλλη νομοτεχνική βελτίωση που άλλαζε εκείνη του κ. Χουλιαράκη: Σύμφωνα με την έγγραφη νέα εκδοχή του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, στις άμεσης μεταβίβασης επιχειρήσεις εντάσσεται και ο ΟΣΕ (από πέντε γίνονται έξι), ενώ απουσιάζουν εκείνες του προσεχούς διαστήματος, με τον κ. Τσακαλώτο να λέει ότι το θέμα τους είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.
Αυτές οι κυβερνητικές αστοχίες ως προς τον νομοθετικό χειρισμό σοβαρότατων ζητημάτων, που εκτός των άλλων δείχνουν πως έως την ψήφιση από την Ολομέλεια μεθαύριο Κυριακή πιθανώς θα υπάρξουν και άλλες, ήρθαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω το ήδη εκρηκτικό κλίμα στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδριάζουν τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές: η αντιπολίτευση κατά κύματα εξαπέλυε επιθέσεις στα κυβερνητικα στελέχη, με τους υπουργούς να εμφανίζονται μόνοι να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, καθώς ουδείς εκ των όχι πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στον χώρο της συνεδρίασης έσπευσε να τους υπερασπιστεί. Το κλίμα απροθυμίας της πλειοψηφίας φάνηκε, πάντως, και στο μέτωπο της υπεράσπισης των προωθούμενων πολιτικών: μόλις οκτώ από τους 31 βουλευτές όλων των κομμάτων που ζήτησαν να μιλήσουν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνεται επιπροσθέτως ότι περισσότεροι των 80 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη των τριών επιτροπών.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ