Να ωραιοποιήσει προσπαθεί η κυβέρνηση τη φοροκαταιγίδα που φέρνει, αλλά και το υπερ-Ταμείο στο οποίο θα καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, για να τα διαφεντεύουν και να τα ξεπουλάνε όπως θέλουν οι δανειστές, οι οποίοι και θα το ελέγχουν. Ακριβώς όπως ήθελαν από την αρχή. Η μόνη διαφορά είναι ότι η έδρα του υπερ-Ταμείου δεν θα είναι στο Λουξεμβούργο, όπως ήθελαν οι δανειστές και ο υπουργός Οικονομικών, Βόφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά στην Ελλάδα. Όμως τον έλεγχο θα το έχουν οι δανειστές. Και όχι μόνο τον έλεγχο, αλλά τον πλήρη έλεγχο. Δηλαδή, αυτοί θα αποφασίζουν τι θα πουληθεί, πού θα πουληθεί, σε ποιον θα πουληθεί και πόσο θα πουληθεί.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι το υπερ-Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλούσε όλα τα ακίνητα που εντάχθηκαν σε αυτό, ενώ, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, από τα ακίνητα και όλο τον πλούτο της χώρας που θα ενταχθούν στο υπερ-Ταμείο, το 50% θα πουληθεί και το 50% θα αξιοποιηθεί… Τώρα, τι είδους αξιοποίηση θα είναι αυτή, μένει να το δούμε. Αλλά με την εμπειρία από τις πράξεις και τις συμφωνίες της κυβέρνησης, δεν περιμένουμε να δούμε κάτι θετικό. Το εντελώς αντίθετο μάλιστα.
Και στη προσπάθειά της η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει τα δεινά που φέρνει το υπερ-Ταμείο, βρήκε σύμμαχο τη Νέα Δημοκρατία. Η οποία έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει τα όσα φέρνει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και για τις αποκρατικοποιήσεις. Πανηγύρισε το Μέγαρο Μαξίμου γι αυτή την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Για λίγο όμως. Γιατί αμέσως μετά η ΝΔ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε αυτά τα δύο. Όχι βέβαια γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατά της απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων στα distress funds, αλλά γιατί ξεσήκωσε γκρίνια και διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του κόμματός της, αλλά και στη βάση της, καθώς ήταν πολλά τα αρνητικά μηνύματα που δέχτηκε η ΝΔ από τους ψηφοφόρους της, που τα μάζεψε άρον – άρον, για να ξαναγυρίσει στη δήθεν σκληρή αντιπολιτευτική της πολιτική εναντίον της κυβέρνησης. Για να πείσει ότι είναι διαφορετική και όχι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Άλλωστε, στελέχη και βουλευτές της έβγαιναν στα κανάλια και τάσσονταν ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης της πώλησης των κόκκινων δανείων.
Βέβαια, στο υπερ-Ταμείο, θα καταλήξει και όλη η ακίνητη περιουσία των τραπεζών. Δηλαδή όλα τα ακίνητα που είναι συνδεδεμένα τόσο με κόκκινα δάνεια, αλλά και με δάνεια που οι δανειολήπτες μπορούν ακόμα να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Και φυσικά, όλα αυτά τα ακίνητα θα πουληθούν εκεί που θέλουν οι δανειστές, οι οποίοι ελέγχουν το υπερ-Ταμείο. Και τι θα γίνει τότε; Οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν μόνο ως πινακίδες. Θα εξαφανιστούν εντελώς από το πρόσωπο της χώρας και του πλανήτη γενικότερα.
Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, ποιος θα μείνει για να δίνει δάνεια στους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες που θα θέλουν να βάλουν και πάλι μπροστά τις επιχειρήσεις τους, ή να ανοίξουν μια καινούργια επιχείρηση.
Την απάντηση μας τη δίνει και πάλι η επικαιρότητα. Γιατί όπως διαβάζουμε, τα Γερμανικά Ταμιευτήρια έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Στελέχη τους είχαν ήδη συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, οποίος δήλωσε ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζουν ήδη τους τρόπους για να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό περιβάλλον που να ανοίγει τη πόρτα στο γερμανικό πιστωτικό ίδρυμα. Επίσης, όπως διαβάζουμε επίσης, ήδη η γερμανική τράπεζα ProCredit Bank άνοιξε τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη.
Οι Γερμανοί ξανάρχονται δηλαδή. Και ξανάρχονται γιατί, με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βλέπουν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να έρθουν στη χώρα και να ξεκινήσουν να παίζουν το ρόλο, που λογικά θα έπρεπε να παίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Να δανείζουν δηλαδή τους Έλληνες επιχειρηματίες και τους ιδιώτες. Κι επειδή η οικονομική τους κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, κι επειδή συνδέονται με ένα εύρωστο και σταθερό οικονομικό σύστημα, θα μπορούν να δανείζουν με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από αυτό που μπορούν να δανείζουν οι ελληνικές τράπεζες. Άρα, όλοι οι Έλληνες που θα θέλουν να πάρουν ένα δάνειο για την επιχείρησή τους, ή για να ξεκινήσουν κάποια καινούργια δραστηριότητα, ή ακόμη για να πάρουν σπίτι, ή άλλο ακίνητο, θα κάνουν ουρές έξω από τις πόρτες των γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων για να μπορέσουν να δανειστούν.
Αυτό με τη σειρά του θα φέρει κι άλλες, ολέθριες για τη χώρα, συνέπειες. Οι γερμανικές τράπεζες όχι μόνο θα αναλάβουν το ρόλο των ελληνικών τραπεζών, ο οποίες θα εξαφανιστούν, αλλά όλα τα χρήματα που θα παίρνουν από τις δόσεις των καταναλωτών, θα πηγαίνουν στη Γερμανία. Επίσης, οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούν να δανειοδοτούν όποιον θέλουν. Έτσι λοιπόν θα μπορούν να κατευθύνουν την ελληνική επιχειρηματικότητα στους τομείς που οι ίδιες θέλουν και όχι οι επιχειρηματίες. Το ίδιο θα συμβεί και με τα αγροτικά δάνεια που θα δίνουν. Θα δανειοδοτούν όσους αγρότες θα καλλιεργούν τα είδη που οι ίδιες οι γερμανικές τράπεζες θα θέλουν. Δηλαδή, αν οι Γερμανοί πολίτες έχουν ανάγκη από περισσότερα σιτηρά, τότε θα δανειοδοτούν τους Έλληνες αγρότες για να βγάζουν σιτηρά. Αν κάποιος αγρότης δεν θέλει να καλλιεργήσει σιτηρά, αλλά πχ βαμβάκι, τότε δεν θα παίρνει δάνειο. Έτσι οι γερμανικές τράπεζες θα ελέγχουν τις ελληνικές καλλιέργειες ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του γερμανικού πληθυσμού.
Ας τα βλέπουν αυτά οι Έλληνες αγρότες που ανακοίνωσαν χθες ότι θα ξανακατεβούν στα μπλόκα, μόλις όμως τελειώσουν οι αγροτικές εργασίες τους. Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη από χθες έξω από τη Βουλή με τα τρακτέρ τους και να διαμαρτύρονται για την ίδρυση του υπερ-Ταμείου. Γιατί ώσπου να τελειώσουν οι αγροτικές εργασίες τους για να ξαναβγούν στα μπλόκα, θα είναι πάρα πολύ αργά. Το νομοσχέδιο για το υπερ-Ταμείο ψηφίζεται ήδη τις επόμενες μέρες. Σιγά να μην περιμένει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πότε θα τελειώσουν τις εργασίες τους οι αγρότες, για να δεήσουν να κατεβούν σε διαμαρτυρίες.
Αλλά αν περιμένει κανείς από τους γνωστούς-αγνώστους αγροτοσυνδικαλιστές να ξεσηκωθούν και να ξεσηκώσουν και τους αγρότες, τότε θα περιμένουν εις τον αιώνα τον άπαντα. Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ήταν, ή θα γίνουν, στελέχη υπουργείων, σύμβουλοι, ειδικοί γραμματείς και φαρισαίοι όταν ήταν το κόμμα τους στην εξουσία. Και, μια και τα κόμματά τους υποστηρίζουν και ψήφισαν τα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, τότε δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να ξεσηκωθούν.
danioliptes.gr