Είναι να απορεί κανείς γιατί κάποιοι αισθάνονται … απορία με το ότι η κυβέρνηση δεν απολύει τους 2.500 δημόσιους υπαλλήλους που εδώ και χρόνια έχουν καταλάβει θέσεις στο δημόσιο με πλαστά πτυχία. Καμία απολύτως απορία. Εδώ, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είναι αιώνιος φοιτητής, δεν έχει πάρει καν πτυχίο και είναι πλέον υπουργός σε μια κυβέρνηση. Με την άφεση αμαρτιών μάλιστα και τη βοήθεια του καταληψία πρωθυπουργού της χώρας. Είναι πάρα πολύ λογικό λοιπόν, να βρουν λύση για τους «συναδέλφους» τους, που δεν έχουν πτυχία, αλλά τους πληρώνει ο ελληνικός λαός εδώ και χρόνια μέσω των φόρων που με δυσκολία πλέον πληρώνει στην εφορία.

Οπότε, τους δίνει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα θρανία, να γράψουν εξετάσεις, και μάλιστα σε διδακτέα ύλη του γυμνασίου – πάλι καλά που δεν ήταν του νηπιαγωγείου – και να κριθεί από τα αποτελέσματα, αν θα παραμείνουν στη θέση τους και να συνεχίσουν να παίρνουν – νόμιμα πλέον – τον μισθό που επί τόσα χρόνια έπαιρναν παράνομα.

Κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι ανακάλυψε έναν αρχαίο νόμο για να προστατέψει αυτούς τους παραβάτες, που κανονικά θα έπρεπε να καθίσουν όχι στα θρανία, αλλά στο εδώλιο του δικαστηρίου. Ανακάλυψαν λέει έναν νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου, δηλαδή όχι και τόσο αρχαίο, για να του δώσουν την ευκαιρία να παραμείνουν στο δημόσιο. Καθόλου αρχαίο εδώ που τα λέμε, αλλά εντελώς πρόσφατο. Έναν νόμο που ψηφίστηκε μόλις το 2007. Γι αυτό άλλωστε δεν βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο θέμα αυτό με τη κυβέρνηση. Γιατί, όπως λέει ο λαός, έχει και η ΝΔ λερωμένη τη φωλιά της. Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο 3577/2007, καλύπτεται «κάθε μη σύννομη περίπτωση χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό». Στο άρθρο 24 του συγκεκριμένου νόμου, οι μη κάτοχοι γνησίων πτυχίων θα πρέπει να ξαναδώσουν πτυχιακές εξετάσεις, για την επαναπρόσληψή τους.

Αλλά ούτε αυτός ο νόμος ήταν κάτι καινούργιο για το πολιτικό μας σύστημα. Στη δεκαετία του ’50, υπουργός που προερχόταν από την οικογένεια Κεφαλογιάννη, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καν πτυχίο, κατά παράβαση των όσων όριζε τότε το Σύνταγμα. Η τότε αντιπολίτευση απεκάλυψε την απάτη αυτή. Ο υπουργός εκείνος παύθηκε από τα καθήκοντά του. Ξαναγύρισε στη Νομική Σχολή, επανεξετάστηκε, και ω του θαύματος, του ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, απάντησε σωστά στις ερωτήσεις των εξετάσεων, έλαβε «νομίμως» πλέον το πτυχίο του και επανήλθε στα υπουργικά του καθήκοντα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Δεν υπήρχε περίπτωση να στείλουν στον εισαγγελέα όλους αυτούς τους 2.500 απατεώνες, όλοι αυτοί που αρχικά τους είχαν διορίσει. Καλύπτουν αυτούς που διόρισαν παράνομα, καλύπτουν αυτούς που καλύπτουν αυτούς που διορίστηκαν παράνομα, καλύπτουν τους τραπεζίτες που έδωσαν παράνομα τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα, και εξαντλούν την αυστηρότητά του σε όσους είναι έντιμοι, εργάζονται για ελάχιστα χρήματα – όσοι τουλάχιστον είναι ακόμα τυχεροί να έχουν κάποια δουλειά ακόμη – και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και τα distress funds.

Αντί να χώσουν στη φυλακή όλους αυτούς τους απατεώνες, τους καλύπτουν, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες πτυχιούχοι νέοι επιστήμονες με προσόντα και περγαμηνές, που προσπαθούν να ζήσουν κάνοντας διάφορες δουλειές του ποδαριού για άπειρες ώρες τη μέρα. Γιατί οι άλλοι, οι πιο τυχεροί, έχουν ήδη εγκαταλείψει αυτή τη χώρα της διαπλοκής και του κουκουλώματος για να βρουν δουλειά, μέλλον και αξιοκρατία εκεί που ακόμα υπάρχουν.

Μέσα σ’αυτό το νοσηρό και σάπιο κλίμα, δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλά στελέχη τραπεζών ιδρώνουν αυτή τη περίοδο καθώς στην Ελλάδα βρίσκονται ξένοι αξιολογητές των ελληνικών τραπεζών. Άνθρωποι με σπουδές και πτυχία που βάζουν στο μικροσκόπιο τα στελέχη των τραπεζών, για να δουν τι δυνατότητες και πτυχία έχει ο καθένας. Λογικό είναι να ιδρώνουν οι τραπεζίτες που μέχρι πριν από λίγο καιρό μοίραζαν δάνεια παράνομα και παγίδευαν τους καταναλωτές. Γιατί πολλοί από αυτούς θα δουν την πόρτα της εξόδου. Εκτός κι αν δώσουν κι αυτοί εξετάσεις στα μαθήματα του δημοτικού και παραμείνουν στη θέση τους.

danioliptes.gr