Εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στις ενεργειακές επιχειρήσεις. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛΠΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Σκουρλέτης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την προοπτική της περαιτέρω αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, για τις οποίες ο ίδιος, ακόμη και την ημέρα που υπέγραφε το σχετικό ΦΕΚ για να προχωρήσουν, έπαιρνε όρκο περί του αντιθέτου, και με θιγμένο ύφος υποστήριζε ότι «αυτά γράφονται από κάποιους που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα κατηγορούσε δημοσίως τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα ότι ακολουθεί διαφορετική γραμμή από αυτήν της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Και ενώ η ιδιωτικοποίηση των τριών ενεργειακών εταιρειών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο αποτελεί παράρτημα του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Σκουρλέτης, και έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ με την υπογραφή και του ιδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε χθες: «Υπάρχει ένας κατάλογος που συνεχώς ανανεώνεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Το τι θα προχωρήσει είναι θέμα πολιτικής βούλησης, με γνώμονα την επίτευξη του στόχου για τα 6,2 δισ. ευρώ»!!!
Για τα λοιπά κρίσιμα θέματα που διαχειρίζεται ο κ. Σκουρλέτης, και ειδικότερα σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% από υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές, πέρα από τις γνωστές εταιρείες που εμφανίστηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα, με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ την προσεχή Τετάρτη. Ερωτηθείς για την πιθανότητα να μην προχωρήσει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, απάντησε ότι είναι απειροελάχιστη.
Εκτίμησε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar, με τρόπο επωφελή για όλους και χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τους συνεπείς καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση βρίσκει τρόπους σε δύσκολες συνθήκες να βάζει κοινωνικό πρόσημο».
Σε ερωτήσεις σχετικά με το ιρανικό ενδιαφέρον για εξαγορά ποσοστού των ΕΛΠΕ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι το όποιο ενδιαφέρον δεν αφορά τις μετοχές του Δημοσίου. Σχετικά, τέλος, με τη σημερινή επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Βαλς στην Αθήνα και το πιθανό γαλλικό ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι πάντα στις συζητήσεις με τους Γάλλους τα ενεργειακά βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, απευθυνόμενος στους μετόχους της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης μετέφερε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του ομίλου και την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας του το 2016 και το 2017. Εστίασε στις προσπάθειες του ομίλου για περιορισμό της εξάρτησης από τους τρέιντερ στον τομέα της προμήθειας, στις οποίες εντάσσονται τόσο η συμφωνία με το Ιράν, όσο και με τη ρωσική Rosneft, αλλά και η αντίστοιχη συμφωνία που υπογράφηκε με την Αίγυπτο. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο κ. Στεργιούλης αποκάλυψε ότι συμφωνία υπάρχει και με το Ιράκ, από το οποίο αναμένεται το πρώτο φορτίο αργού μέσα στο καλοκαίρι. Η διοίκηση της εταιρείας έχει καταφέρει το 30% των ποσοτήτων αργού να το προμηθεύεται απευθείας από τους παραγωγούς, ενώ στόχος είναι το ποσοστό να ανέλθει στο 50%.
Η επίπτωση στα οικονομικά του ομίλου από αυτήν τη διαφοροποίηση στην πολιτική προμηθειών αργού είναι σημαντική, καθώς ένα δολάριο διαφορά στην τιμή του βαρελιού μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 100 εκατ. ετησίως.
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ