Θέμα διοικήσεων στις ελληνικές τράπεζες έχει ανακύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς σύμφωνα με δύο κορυφαίους έλληνες τραπεζίτες «είμαστε κοινωνοί πληροφοριών ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει αλλαγές, οι θεσμοί ζητούν να εφαρμοστεί το πλαίσιο της αξιολόγησης που διεξάγει η Spencer Stuart για το ΤΧΣ, άρα προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων ενώ η φημολογία οργιάζει»

Υπάρχει ανησυχία για την Λούκα Κατσέλη την πρόεδρο της Εθνικής καθώς βρίσκεται εκτός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος λόγω της προηγούμενης πολιτικής της δραστηριότητας.

Ο νόμος ορίζει ότι ένα μέλος του ΔΣ τράπεζας δεν μπορεί να έχει πολιτική δράση 4 χρόνια πριν αναλάβει την θέση στο ΔΣ.

Αναφέρεται ότι θα υπάρξει ειδική τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση για να παραμείνει στην Εθνική η Κατσέλη, αλλά δεν είναι σαφές αν και πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Αν παραμείνει θα είναι θετική εξέλιξη.

Γίνονται κάποιες διεργασίες με ΕΚΤ και SSM και αναμένεται και μια έγκριση και από το ΔΝΤ…για την Κατσέλη αναφέρουν ορισμένες πηγές….

Αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Σάλλας ο πρόεδρος της Πειραιώς ο οποίος πληρεί το γράμμα του νόμου με ακρίβεια χιλιοστού μπορεί να αναλάβει ρόλο επιτίμου Προέδρου.

Για να τεθεί απλά ο Σάλλας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής τραπεζικής ιστορίας με μόνο θετική συνεισφορά βρίσκεται στοχοποιημένος;

Αν ναι από ποιους και το ερώτημα είναι το εξής…ο Σάλλας που πληροί τα κριτήρια του νόμου ποιος θα μπορούσε να ζητήσει την αντικατάσταση του, με τι πρόσχημα και πάνω σε ποια νομική βάση;

Ποιος θα κρίνει ένα τραπεζίτη όπως τον Σάλλα που δημιούργησε σε λίγα χρόνια την μεγαλύτερη βάση ενεργητικού τράπεζα στην Ελλάδα;

Το δεν πρέπει είναι αυτονόητη δική μας ερμηνεία αλλά ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί το ορίζει ο νόμος γιατί πληροί τα κριτήρια κατά τρόπο απόλυτο.

Άρα όποιος πάει να αντικαταστήσει τον Σάλλα ή το κάθε τραπεζικό στέλεχος είναι σαν να παραβιάζει προκλητικά τον νόμο και τότε εγείρεται μείζον θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι ειδικά στην Πειραιώς ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου…

Τα ίδια φημολογούνται και για ορισμένα βασικά στελέχη της Alpha bank ενώ στην Eurobank ρόλο έχουν μόνο οι βασικοί μέτοχοι.

Κορυφαίος τραπεζίτης μας τόνιζε «είναι αλήθεια ότι προσπαθούν κάποιοι να μας αντικαταστήσουν αλλά ο νόμος είναι νόμος και όλες οι διοικήσεις πλην της Κατσέλη πληρούν τα κριτήρια του.

Επίσης πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ πραγματικότητας και φήμης γιατί πολλά διαρρέονται με σκοπιμότητα ή δόλο.

Πρέπει π.χ. να αξιολογήσουμε με προσοχή την φήμη ότι ένας κορυφαίος τραπεζίτης δεν δέχθηκε να δώσει συνέντευξη στην Spencer και απάντησε με υπόμνημα και τι σημαίνει αυτό…αν ισχύει ή αν δεν ισχύει….»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εσχάτως παρατηρούνται ύποπτες κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης η οποία διαρρέει από διάφορους μηχανισμούς ότι πρέπει να αλλάξουν οι διοικήσεις αλλά το κράτος μπορεί να έχει παρέμβαση και λόγο στις διοικήσεις όταν υπάρχει ειδικός σύμβουλος που αξιολογεί τις διοικήσεις;

Η Spenser Stuart που είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ για τις αξιολογήσεις των τραπεζών θα παραδώσει την εισηγητική της πρόταση στις 15 Ιουνίου ή το αργότερο 20 Ιουνίου.

Μέχρι τώρα έχουν εξετάσει πλήθος τραπεζικών στελεχών.

Η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων έχει ως εξής.

Αρχικά απαντούν γραπτώς σε ερωτηματολόγια 18 σελίδων και ακολούθως πραγματοποιείται προφορική συνέντευξη μόνο στα αγγλικά.

Η συνέντευξη αυτή κρατάει συνήθως 2 με 2:20 ώρες και οι ερωτήσεις αφορούν τα πάντα.

Ξεκινούν με την επαγγελματική πορεία του τραπεζικού στελέχους, ρωτούν γιατί αποχώρησε από την μια εργασία για να πάει στην άλλη.

Ρωτούν αν ήταν ικανοποιημένος με τις αλλαγές.

Ρωτούν για το αντικείμενο και το έργο του κάθε στελέχους.

Ρωτούν – ειδικά στο θέμα αυτό θέτουν πολλές ερωτήσεις – για το αν στα διοικητικά συμβούλια οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα, αν υπάρχουν αντιδράσεις ή καταψηφίσεις και αν τα διοικητικά συμβούλια λειτουργούν…

Ρωτούν για τον ρόλο του κάθε στελέχους στα διοικητικά συμβούλια και επικαλούνται και παραδείγματα πως λειτούργησε σε εκείνο ή το άλλο ζήτημα.

Και ενώ η Spencer Stuart η οποία έλαβε 210 χιλιάδες ευρώ για την αξιολόγηση 50 διοικητικών συμβουλίων τραπεζών και στελεχών το μήνυμα που έστειλε σε όλους ήταν το εξής…

«Ξέρουμε τις αντιρρήσεις σας (εννοούν τους τραπεζίτες) για τον νόμο αλλά η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί με βάση τον νόμο που ορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια»

Εκτρωματικός ο νόμος

Ο νόμος για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, εμπεριέχει πολλές στρεβλώσεις εκτρωματικού τύπου.
Με βάση τον νόμο λοιπόν θα πρέπει να αντικατασταθούν 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην Εθνική, 5 στην Πειραιώς και 5 στην Alpha bank συνολικά 15 μέλη.
Ούτως ή άλλως οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια θα γίνουν αρκεί να μην υπάρξουν εμπλοκές με πρόσωπα που ασκούν ενεργή διοίκηση….

Ελληνικές τράπεζες,Banking News