Πακτωλός χρημάτων έχουν έρθει στην Ελλάδα από τους δανειστές τα τελευταία. Αλλά κανείς δεν τα είδε. Όλα τα χρήματα αυτά πηγαίνουν πάλι στις δόσεις. Πρόκειται για τη στρέβλωση των όρων των μνημονίων που υπέγραψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από τον Γιώργο Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου, και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Όλοι τους δέχτηκαν να παίρνουν τεράστια ποσά, αλλά τίποτε να μην πηγαίνει στην πραγματική οικονομία, σε κοινωνικά προγράμματα, σε βοήθεια για άπορους και άνεργους.
Όλα πηγαίνουν για να αποπληρώνονται τα δάνεια που πήρε η χώρα από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες για να στηρίξει τη μεγαλομανία της και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ήξεραν όλοι τους πολύ καλά τότε, η κυβέρνηση Σημίτη και η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ότι ο λογαριασμός θα έρθει όταν όλοι αυτοί θα έχουν αποχωρήσει και ότι θα επιβαρύνουν όλους τους Έλληνες. Αλλά προτίμησαν να φορτώσουν το βάρος στις επόμενες γενιές και να καρπωθούν τα εύσημα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το αποτέλεσμα; Η Ελλάδα δανείστηκε 68,2 δισ. ευρώ από τη Γερμανία, 21,4 δισ. από το ΔΝΤ και 18,1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τη Γαλλία δανειστήκαμε 43,8 δισ. ευρώ, από την Ιταλία 38,4 δισ. ευρώ, ενώ από την Ισπανία δισ. ευρώ. Ακολουθούν η Ολλανδία με 13,4 δισ. ευρώ, οι ΗΠΑ με 11,3 δισ. ευρώ, η Μεγάλη Βρετανία με 10,8 δισ. ευρώ, το Βέλγιο με 7,5 δισ. ευρώ, η Αυστρία, με 5,9 δισ. ευρώ, και η Φινλανδία με 3,7 δισ. ευρώ. Αλλά τα δάνεια από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία αφορούν αποκλειστικά ιδιωτικές τράπεζες.
Τι δίνει η χώρα για όλα αυτά τα δις; Ο Έλληνας φορολογούμενος φορτώθηκε μνημονιακά μέτρα 74,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 53 δισ. έγιναν ληξιπρόθεσμα.
Από τους φόρους που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2016 κανείς δεν προστέθηκε στα ταμεία του Δημοσίου. Πάνε κι αυτά όλα τα χρήματα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Τα μέτρα αυτά αφορούν μισθολογικές περικοπές, περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά κυρίως νέους φόρους, τόσο στο εισόδημα, όσο και στην κατανάλωση. Από όλα αυτά τα έσοδα από την βαρύτατη φορολογία, τίποτα δεν προστέθηκε στα δημόσια ταμεία. Η φοροδιαφυγή οργίασε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατέρρευσαν και αυτό που κατόρθωσαν οι κυβερνώντες είναι να αφανίσουν τη μεσαία τάξη, που επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτούσε τις ανάγκες του κράτους. Από τα 35 δισ. ευρώ που ανέρχονταν οι οφειλές των φορολογούμενων στα τέλη του 2009 έφθασαν τα 87,88 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2016.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει αυτά τα ποσά είτε γιατί οι περισσότεροι εκ των μεγάλων οφειλετών έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει. Άλλοι βέβαια πτώχευσαν εικονικά και έβγαλαν κρυφά τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αλλά το κράτος, είτε δεν έχει πλέον τον απαραίτητο μηχανισμό για να τους εντοπίσει, είτε δεν έχει τη βούληση. Γιατί, τη φοροδιαφυγή πολλοί υποσχέθηκαν ότι θα την πατάξουν, αλλά κανείς δεν έκανε απολύτως τίποτα. Από την άλλη, τεράστιο είναι το χρέος και των ΔΕΚΟ, αλλά ουδεμία προσπάθεια γίνεται προκειμένου να εισπραχθεί ή τουλάχιστον να συμψηφιστεί.
Αλλά το πάθημα δεν γίνεται μάθημα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται, αφού οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους, ενώ η κυβέρνηση, το μόνο που κάνει είναι να προσθέτει νέους φόρους σε ανθρώπους που πια δεν έχουν τίποτε άλλο για να δώσουν. Και δεν θα βελτιωθεί η εικόνα. Γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν στα 95 δισ. ευρώ. Ενώ τα χρέη των φορολογούμενων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Αλλά η κυβέρνηση επέβαλε νέους φόρους και αύξηση ΦΠΑ στα πάντα.
Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν ότι ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να πληρώνουν. Από τους 136.920 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, μόλις 59.058 οφειλέτες μπορούν να πληρώνουν. Οι υπόλοιποι 54.700 που βρίσκονται πλέον εκτός ρύθμισης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των αναγκαστικών μέτρων, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Συνολικά, από τα 3,9 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, 3,1 δισ. ευρώ βγήκαν εκτός.
Μια τεράστια τρύπα στο νερό δηλαδή, η οποία δεν μπορεί να γεμίσει με τίποτα. Ούτε με νέους φόρους, ούτε με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Πολύ απλά γιατί, οι φορολογούμενοι, δεν έχουν πλέον χρήματα για να δώσουν.
Λάθος συνταγή; Όχι γι αυτούς που την επέβαλαν. Δηλαδή τους δανειστές. Αυτοί, βρέξει – χιονίσει, τα παίρνουν τα χρήματά τους. Κι άντε να πετάξουν και καμιά καλή κουβέντα πού και πού για τους Έλληνες που περνάνε δύσκολα. Από κει και πέρα, συνεχίζουν να τρώνε με χρυσά κουτάλια, εις υγείαν του ταλαιπωρημένου Έλληνα φορολογούμενου.
danioliptes.gr