Οι Κρητικοί γιατροί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, ροκανίζουν τον υπουργικό χρόνο στην Αριστοτέλους, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία παρασύρονται στη δίνη της έλλειψης προσωπικού και της μειωμένης χρηματοδότησης.

Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο και λειτουργικό τον «ασθενή», το ΕΣΥ, ωστόσο οι συνθήκες δεν τους βοηθούν. Οι ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, σε τρόφιμα, σε φάρμακα λαμβάνουν δραματικές διαστάσεις και δοκιμάζουν τις αντοχές ασθενών και προσωπικού. Η χθεσινή πανυγειονομική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας έδειξε ότι τα εμπόδια που καλούνται να υπερβούν πια οι εργαζόμενοι δεν εκθέτουν μόνο τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς.

Τα περιστατικά της «φτωχοποίησης» του ΕΣΥ δεν έχουν τέλος… Το πιο πρόσφατο καταγράφηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου όπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων τουλάχιστον 15 ασθενείς τους τελευταίους δύο μήνες πλήρωσαν από την τσέπη τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες αξίας 500 ευρώ έκαστος, τους οποίους χρειάζονταν για να υποβληθούν σε σημαντικές ιατρικές πράξεις. Όποιος ασθενής είχε τη δυνατότητα να πληρώσει και να προμηθευτεί τον καθετήρα, αυτομάτως έφευγε από τη λίστα αναμονής για χειρουργείο. Όποιος δεν μπορούσε να διαθέσει το ποσό, παρέμενε στη λίστα του νοσοκομείου μέχρις ότου βρεθούν χρήματα για την προμήθειά του.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής πραγματικότητας είναι έντονες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Κάποια ιδρύματα ωστόσο πιέζονται ακόμη περισσότερο, όπως πχ τα αντικαρκινικά νοσοκομεία τα οποία κάνουν καθημερινά αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν τα ογκολογικά φάρμακα για τους ασθενείς. Σε πολλές περιπτώσεις η προμήθειά τους με φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς γίνεται από την… πλαϊνή πόρτα του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακείων που διαθέτει. Τα δάνεια αναλώσιμου υλικού μεταξύ κλινικών ή μεταξύ νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι φαινόμενο καθημερινό. Αναλόγως, η τροφοδοσία κάθε ασθενή με δικά του υλικά, από ιματισμό μέχρι φάρμακα προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της νοσηλείας και της θεραπείας του.

Η μειωμένη χρηματοδότηση γίνεται «θηλιά» που σφίγγει ολοένα και περισσότερο το σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως από το 1,1 δισ. ευρώ, που είναι η φετινή χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία, τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει λιγότερο από το 1/5, περί τα 200 εκατ. ευρώ κι ενώ έχει παρέλθει σχεδόν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Με τα ταμεία των νοσοκομείων άδεια, είναι προφανές πως η διαμαρτυρία – χάπενινγκ, που οργάνωσαν χθες οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ, έξω από την Αριστοτέλους, τοποθετώντας στο πεζοδρόμιο ένα κίτρινο κουτί για έρανο υπέρ νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας και πρόνοιας, δεν έχει ενδεχομένως μόνο συμβολικό περιεχόμενο.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δοκιμάζουν συνεχώς τα όριά τους και στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να «βάλουν πλάτη» απαντούν ότι δεν έχουν πλέον άλλη αντοχή. Οι ασφυκτικές συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τελευταίο ενάμισι έτος δέχθηκαν βροχή από… υποσχέσεις κι εξαγγελίες από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόσο για τις προσλήψεις -έως και 4.500 προσλήψεις στο χώρο της υγείας το τρέχον έτος είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός- όσο και για την αύξηση της χρηματοδότησης, προκαλούν τη λογική και την ευαισθησία των εργαζομένων. Πάντως, το Σωματείο Εργαζομένων του «Ερυθρού Σταυρού» απάντησε θετικά στην έκκληση του υπουργείου Υγείας να «βάλουν πλάτη» για να λειτουργήσει το σύστημα υγείας: έφτιαξε ένα ομοίωμα με ματωμένα με ματωμένα χειρουργικά ρούχα και καρφωμένο ένα μαχαίρι στην πλάτη και είχε αναγράψει σε πλακάτ «Σου είπα βάλε πλάτη».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η υποστελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχει φτάσει στο κόκκινο. Μόνο το τελευταίο ενάμισι έτος έχουν αποχωρήσει από τι ΕΣΥ 4.000 εργαζόμενοι οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν. Με βάση την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από τα αρμόδια υπουργεία, από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ κατά 2.500 άτομα. Άλλοι 1.500 εργαζόμενοι έχουν υποβάλει την παραίτησή τους το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Παναγιώτα Καρλατήρα,ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ