Νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια φέρνει η Τράπεζα της Ελλάδος και βιαστικά μάλιστα, αφού πρόκειται να εφαρμοστεί από τις αρχές Ιουλίου. Φαίνεται, πως στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, δεν έχουν φτάσει οι φωνές και οι καταγγελίες των δανειοληπτών για εκβιασμούς και απειλές για αρπαγή ακινήτων κύριας κατοικίας μέσω πλειστηριασμών.

Φαίνεται ότι ο Γ. Στουρνάρας, το αγαπημένο παιδί των δανειστών, βλέπει ότι οι τράπεζες τα κάνουν όλα ωραία και άγια και τώρα θέλει να διευκολύνει και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το σκληρό και βρώμικο παιχνίδι που παίζουν οι τράπεζες στη πλάτη των δανειοληπτών οι οποίοι αγωνιούν και πασχίζουν να σώσουν τη κύρια κατοικία τους για να μην βρεθούν στο δρόμο. Φαίνεται ότι δεν άνοιξε πλήρως ο δρόμος στις τράπεζες και στα distress funds να αρπάξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των δανειοληπτών, γι αυτό και οι δανειστές απαιτούν κι άλλες διευκολύνσεις προς τους γύπες συμπατριώτες τους για να μην μείνει τίποτα απολύτως όρθιο στη χώρα.

Για να μην μείνει ούτε μια κατοικία στα χέρια φτωχού Έλληνα δανειολήπτη. Και το αγαπημένο παιδί των δανειστών, ο κ. Στουρνάρας, σπεύδει ταχύτατα να πραγματοποιήσει την επιθυμία αυτών που εδώ και χρόνια υπηρετεί. Τα ξένα κεφάλαια και τους γύπες κερδοσκόπους.

Γι αυτό και φέρνει το Νέο Κώδικα Δεοντολογίας. Και φυσικά, και αυτός, όπως και ο προηγούμενος που έδινε το δικαίωμα στις τράπεζες να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν τους δανειολήπτες, θα γίνει και πάλι «για το καλό των δανειοληπτών».

Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους τύπους ρυθμίσεων για στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ στόχο θα έχει δήθεν την βιωσιμότητα των αναδιαρθρώσεων των κόκκινων δανείων, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Όπως επίσης και συγκεκριμένους τύπους ρυθμίσεων-εργαλείων που θα καλύπτουν όλους τους δανειολήπτες. Γι αυτό και βιάζονται να τον θέσουν σε  εφαρμογή, κάτι που θα γίνει από τον Ιούλιο.

Θα περιλαμβάνει αναλυτική απαρίθμηση των ενδεικτικών τρόπων ρύθμισης ανά κατηγορία δανείου και θα λαμβάνεται παράλληλα υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, αφού προσμετρηθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, το διαθέσιμο εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση κ.λ.π.

Κάτι που, όπως διαβεβαίωναν κυβέρνηση και τραπεζίτες, υπήρχε και στον υφιστάμενο Κώδικα Δεοντολογίας. Αλλά ποτέ οι τράπεζες δεν τηρούσαν αυτά τα κριτήρια και αντίθετα πρότειναν λύσεις στους δανειολήπτες και τους ζητούσαν δόσεις που περιελάμβαναν μέχρι και τα 2/3 των μηνιαίων αποδοχών τους. Τι θα αλλάξει τώρα; Απολύτως τίποτα. Ή τουλάχιστον, απολύτως τίποτα προς το καλύτερο για τους δανειολήπτες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νέο Κώδικας Δεοντολογίας θα δίνει περισσότερη ελευθερία στις τράπεζες να συνεχίσουν και να εντείνουν τις απειλές τους και την τρομοκρατία τους προς τους δανειολήπτες, με ακόμη σκληρότερους όρους, που θα οδηγούν με περισσότερη ακρίβεια ακόμη στην τελική απώλεια της κύριας κατοικίας των Ελλήνων δανειοληπτών.

Αλλά κρύβει κι άλλη ρύθμιση ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας. Και πάλι προς όφελος των τραπεζών. Θα δώσει αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζονται οι τράπεζες για να έχουν άφεση αμαρτιών για τους εκβιασμούς που κάνουν εις βάρος των δανειοληπτών, για να μην έχουν να ασχολούνται και με το νόμο, καθώς θα διαπράττουν το θεάρεστο έργο τους.

Και φυσικά, είναι λογικό να μην υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα άλλα κόμματα. Γιατί κι αυτοί είναι ουσιαστικά της ίδιας αντίληψης. Δεν ενδιαφέρονται για τους Έλληνες δανειολήπτες κι για το αν θα χάσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους. Αλλιώς, οι 300 ηρωικοί βουλευτές μας, που πασχίζουν για να έχουμε καλύτερη ζωή, κάτι θα είχαν κάνει μέχρι τώρα. Κάτι θα είχαν πει. Κάποια κίνηση θα είχε γίνει.

Αλλά πιο εύκολο είναι να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση, παρά να κουνήσουν έστω και το μικρό τους δαχτυλάκι οι εθνοπατέρες μας για να βοηθήσουν τους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες να σώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους από τα νύχια των distress funds. Το μόνο που κάνουν είναι να διατηρούν ζεστή τη βουλευτική τους καρέκλα, και να ασχολούνται με το πώς δεν θα τη χάσουν.

danioliptes.gr