Η Κομισιόν να ασχοληθεί και με τις παρανομίες των τραπεζών

Ήταν πολύ θετική εξέλιξη η προχθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν ότι δεν δέχεται άρθρο 78 του ν. 4146/2013 της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την οποία τα δύο κόμματα θέλησαν να αποφύγουν την αποπληρωμή των ύψους 220 εκ. ευρώ που πήραν φανερά τα δύο κόμματα, συν όσα εκατομμύρια πήραν όλα τα άλλα κόμματα, αλλά και να δώσουν άφεση αμαρτιών σε κομματικά και τραπεζικά στελέχη που εξέδωσαν παράνομα αυτά τα δάνεια και ευθύνονται για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία των τραπεζών. Με την ανακοίνωση αυτή γίνονται απαιτητά τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, αλλά ανοίγει ο δρόμος για να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα άδεια ταμεία των τραπεζών.

Γιατί, εδώ και 6 χρόνια, τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν τη κοινή γνώμη ότι για τα άδεια ταμεία των τραπεζών φταίνε οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσου τα δάνειά τους. Ίσως γι αυτό τα ΜΜΕ δεν έκαναν καμιά απολύτως αναφορά στην απόφαση της Κομισιόν. Γιατί θα τους χαλούσε τα επιχειρήματα ότι οι δανειολήπτες και φταίνε και απαιτούν να τους χαριστούν τα δάνειά τους. Αλλά κι αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Οι δανειολήπτες ποτές δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο. Ζήτησαν απλά και μόνο το λογικό. Ότι, από τη στιγμή που οι μισθοί τους και η δυνατότητα πληρωμής δόσεων που είχαν πριν  μειώθηκε, να μειωθούν αντίστοιχα και οι δόσεις που πρέπει να πληρώνουν, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Δεν είναι μπαταχτσήδες οι δανειολήπτες, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν πάρει επίσης τεράστια ποσά σε δάνεια που δεν έχουν αποπληρώσει.

Αλλά τα ευρωπαϊκά όργανα, από τη στιγμή που μπήκαν στη διαδικασία να ασχοληθούν με τις παρανομίες των κομμάτων και των τραπεζών με τα θαλασσοδάνεια, πρέπει να ασχοληθούν και με τις παρανομίες των τραπεζών όσον αφορά σε όλες ανεξαρτήτως τις δανειακές συμβάσεις προ τους καταναλωτές από το 2002. Και ας μην νομίζει κανείς ότι δεν είναι ενημερωμένοι οι ευρωβουλευτές. Γιατί είναι. Και μάλιστα εκτενέστατα. Με επιστολή που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδος από τις 18.9.2014, η οποία μάλιστα πρωτοκολλήθηκε κιόλας με τον αριθμό 2071/2014.

Με την επιστολή αυτή ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδος ενημέρωσε όλους τους ευρωβουλευτές – και τους Έλληνες που ακόμη δεν έχουν απαντήσει – για τους παράνομους όρους που έβαζαν οι τράπεζες στις δανεικές συμβάσεις, αλλά και για τη μη τήρηση συγκεκριμένων κοινοτικών οδηγιών στη σύναψη δανείων με τους καταναλωτές. Στην επιστολή, ο σύλλογος γνωστοποίησε από τότε ακόμη στο Ευρωκοινοβούλιο ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και γενικά το ελληνικό κράτος παραβιάζουν καθημερινά είτε ευθέως είτε διά της παράλειψης ουσιαστικής νομοθετικής και δικαστικής προστασία των καταναλωτών όχι μόνο το εθνικό αλλά πρωτίστως το ευρωπαϊκό δίκαιο που έχει θεσπιστεί για τη προστασία των καταναλωτών εν γένει και των δανειοληπτών ειδικότερα». Συγκεκριμένα, οι τράπεζες, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών δεν σεβάστηκαν δύο κοινοτικές οδηγίες, δύο νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με τη προσέγγιση των Νομοθετικών, Κανονιστικών και Διοικητικών Διατάξεων των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπουν τη καταναλωτική πίστη.

Στην επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδος, υπογραμμίζει ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από τις 21.9.1991 έχουν διενεργήσει τα αδικήματα της απάτης, τοκογλυφίας, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των δανειοληπτών, των εγχώριων αλλά και των διεθνών επενδυτών – μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων τους. Επίσης οι τράπεζες απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία να επιβάλλουν αισχροκερδείς και παράνομους τόκους με τουλάχιστον 14 διαφορετικούς τρόπους ανά περίπτωση. Παράνομους τόκους επιτοκίων, τοκοχρεωλυτικών δανείων, μηνιαίων/ τριμηνιαίων ανατοκισμών, υπέρμετρων ποσοστών περιθωρίου-αμοιβής, χρήσης ημερολογιακής βάσης 360 αντί 365 ημερών, χρήσης ετεροχρονισμένων τοκοφόρων ημερομηνιών, παράνομες χρεώσεις ΕΦΤΕ, παράνομους ανατοκισμούς εισφοράς, χρεώσεις παράνομων προμηθειών και εξόδων, καταχρηστικούς και παράνομους όρους δανειακών συμβάσεων, ανορθόδοξη και αντιδεοντολογική χορήγηση πιστωτικής κάρτας για χρέωση δόσεων δανείου, παράνομη άρνηση χορήγησης των στοιχείων διαφάνειας των δανειακών λογαριασμών, μη δεοντολογικές χρεώσεις συμβατικών και τόκων υπερημερίας.

Με την επιστολή του, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδας ζήτησε από τα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιληφθούν όλων αυτών των θεμάτων και να διερευνήσουν τις παραβιάσεις του Κοινοτικού Δικαίου σχετικά με τη προστασία των καταναλωτών.

Αυτή η επιστολή στάλθηκε σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές και έχουν λάβει όλοι γνώση για τις καταγγελίες περί των παρανομιών των τραπεζών εις βάρος των Ελλήνων Καταναλωτών και Δανειοληπτών. Επίσης εστάλη ξεχωριστή επιστολή στο Νότη Μαριά, με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, επειδή έχει ασχοληθεί με το θέμα των πλειστηριασμών, το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ακανθώδες θέμα για τους Έλληνες Δανειολήπτες, ώστε να ευαισθητοποιήσει με ενέργειές του τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές.

Ουδείς εκ των Ελλήνων Ευρωβουλευτών από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα δεν απάντησε στα συντριπτικά στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή και αποδεικνύουν τις παρανομίες των ελληνικών τραπεζών εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και των δανειοληπτών. Απάντησε όμως, και μάλιστα θετικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

danioliptes.gr


Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *