Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σκιαγραφεί η γερμανική Die Welt, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Finland…exit, Hollandexit, A(ou)stria: Η αρχή του τέλους

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα,είναι να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία θεωρεί πιθανό σενάριο να διεξάγουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, δημοψηφίσματα για την παραμονή ή έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο όμως, όπως αναφέρει ο Γκούντραμ Βολφ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις.

«Εάν γίνουν δημοψηφίσματα σε χώρες του ευρώ, τότε θα επιστρέψει στην Ευρώπη η δημοσιονομική κρίση», τόνισε.

Πιο ισχυροί δεσμοί

Το δεύτερο σενάριο της Die Welt είναι άκρως αντίθετο με το πρώτο. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί -ανάμεσά τους ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ- πιστεύουν ότι η ΕΕ θα βγει πιο ενωμένη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Το Brexit όχι μόνο δεν θα την διασπάσει, αλλά θα την ενδυναμώσει.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια χαλαρή ένωση κρατών, που ενεργούν πολύ λίγο και πολύ αργά», δήλωσε.

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων

Το τρίτο σενάριο αφορά στην δημιουργία ενός πυρήνα χωρών που κινούνται πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες στην Ένωση. Ήδη το περασμένο Σάββατο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε μετά από συνάντηση με τους άλλους 5 ομολόγους του από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ένα κοινό όραμα για μια «ευέλικτη ΕΕ».

Μία από τα ίδια

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, η ΕΕ θα αγνοήσει το Brexit, ελπίζοντας ότι η κρίση θα εξαφανιστεί χωρίς να μεταβάλει επώδυνα τις δομές.

Huff Post Greece