Ένα είναι το σίγουρα. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Γι αυτό άλλωστε η κυβέρνηση έχει επιβάλλει αυτή την άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδα στους Έλληνες πολίτες, είτε έχουν, είτε δεν έχουν χρήματα. Κι επειδή γνωρίζει ότι δεν έχουν χρήματα για να πληρώνουν νέους φόρους, γι αυτό επέβαλλε την αύξηση στο ΦΠΑ, που συνοδεύεται από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Για να μπορέσει να μαζέψει ‘κανα φράγκο, ώστε να είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Με λίγα λόγια, οι Έλληνες φορολογούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, πληρώνουν οι ίδιοι τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Ό,τι κι αν έχουν πληρώσει στο παρελθόν σε κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές έχουν προ πολλού εξανεμιστεί. Γι αυτό τώρα, η κυβέρνηση, στο μόνο που μπορεί να ελπίσει, είναι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.
Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλεπόταν για τις φτωχές χώρες τη ΕΕ ένα ποσό 4 δις ευρώ, που θα μοιραζόταν ανάλογα με τα οικονομικά προβλήματα των περιφερειών των χωρών. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η κατανομή των 4 δισ. ευρώ θα γίνει το 2016 και αφού ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία της τριετίας 2011-2013, της περιόδου δηλαδή της βαθιάς ύφεσης για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετές περιφέρειες της χώρας βρέθηκαν σε χειρότερη οικονομική θέση. Επίσης ότι θα μοιραζόταν σε χώρες η οικονομική θέση των οποίων επιδεινώθηκε περαιτέρω τα χρόνια της κρίσης.
Η χώρα μας, όταν υπογράφηκε η συμφωνία, φιλοδοξούσε να εισπράξει περί τα 2 δισ. ευρώ –σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις. Αλλά τώρα τα πράγματα αλλάζουν άρδην και το ποσό που αναμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μπορεί να κυμανθεί και κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, βασικοί διεκδικητές αναδεικνύονται μεγάλες περιφέρειες κυρίως της Ισπανίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία, στις οποίες σημειώθηκε μεγάλη ύφεση τα τελευταία χρόνια. Γιατί, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τους οικονομικούς δείκτες της τριετίας 2011-2013, 32 ευρωπαϊκές περιφέρειες αλλάζουν κατηγορία και 31 από αυτές εμφανίζονται φτωχότερες σε σχέση με την τριετία 2007-2009. Μεταξύ αυτών είναι επτά ελληνικές περιφέρειες, εννέα της Βρετανίας και οκτώ περιφέρειες της Ισπανίας. Το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ότι τα χρήματα δεν θα κατανεμηθούν ισομερώς, αλλά με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ αυτών των περιοχών, στοιχείο που πριμοδοτεί αναλογικά φτωχές περιοχές με μεγάλο πληθυσμό.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, δικαιούται κονδύλια ύψους 20,4 δισ. ευρώ. Η ρήτρα αναθεώρησης, δηλαδή το μαξιλάρι των 4 δισ. ευρώ, αποτέλεσε ουσιαστικά μια «υποσχετική» που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της κατανομής των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για μια πρόσθετη χρηματοδότηση από αυτό το μαξιλάρι. Αυτό γιατί οι πόροι την περίοδο εκείνη μοιράστηκαν με βάση τα οικονομικά στοιχεία της τριετίας 2007-2009, αγνοώντας ουσιαστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2009 και κορυφώθηκε στη συνέχεια.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση επείγεται καθώς ξεμένει από ρευστό. Παρά τους πανηγυρισμούς για τη πρόσφατη δόση των 7,5 δις ευρώ, στην ελληνική οικονομία δεν θα πέσει από αυτό το ποσό ούτε ένα τρύπιο σεντς. Όλα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους και για πληρωμές που χρωστάει η Ελλάδα. Γι αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να βάλει χέρι στα 20,4 δις ευρώ που αναμένει από το ΕΣΠΑ. Ναι μεν αυτά προορίζονται για να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικά σχέδια και ιδέες, αλλά η κυβέρνηση φρόντισε να βρει τρόπους να βουτήξει το δάχτυλό της στο μέλι. Τρόπους όπως η ίδρυση του περιβόητου τραπεζικού διαμεσολαβητή. Αυτόν βέβαια τον περίμεναν οι δανειολήπτες από τη πρώτη μέρα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά τελικά ήρθε τελευταίος και καταϊδρωμένος, αφού πρώτα η κυβέρνηση άνοιξε της πύλες της χώρας στα distress funds για να πάρουν κοψοχρονιά όλα τα κόκκινα δάνεια, μαζί με αρκετά εξυπηρετούμενα.
Κι αφού τα έδωσε όλα τα δάνεια η κυβέρνηση στα distress funds, κάνει τώρα τον τραπεζικό διαμεσολαβητή (ΚΕΠ Δανειοληπτών). Θα ρωτούσε κανείς πολύ εύλογα, τι μας χρειάζεται ο τραπεζικός διαμεσολαβητής, από τη στιγμή που όλα τα κόκκινα δάνεια έχουν πουληθεί. Χρειάζεται και με το παραπάνω. Γιατί, όπως μας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτός ο φορέας θα γίνει με λεφτά από το ΕΣΠΑ. Και αφού θα είναι κρατική υπηρεσία, τα λεφτά θα τα διαχειρίζεται το κράτος. Κι έτσι θα μπορεί να παίρνει και να βουλώνει τρύπες, ώστε να μην χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου την ήδη ιδιαίτερα αυξημένη φορολογία των πολιτών. Οπότε, αναμένουμε την ίδρυση κι άλλων αχρείαστων και άνευ αντικειμένου υπηρεσιών, που μόνο σκοπό θα έχουν, εκτός από το βόλεμα κάποιων ημέτερων, και να δοθεί η δυνατότητα στη κυβέρνηση να βάλει χέρι στα χρήματα του ΕΣΠΑ για να μην αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι χρεοκόπησε τη χώρα με τα πειράματά της και την πλήρη άγνοιά της.
danioliptes.gr