Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πρωτοστατούσε στο κίνημα “δεν πληρώνω” και με σύνθημα το “κανένας πολίτης χωρίς ρεύμα” της Ρένας Δούρου, προέτρεπε τους καταναλωτές να μην εξοφλούν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Έσπειρε ανέμους και σήμερα ως κυβέρνηση θερίζει θύελλες, καθώς η ΔΕΗ υπό το βάρος των ανεξόφλητων λογαριασμών που κυμαίνονται από 2,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη διοίκηση, έως 2,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, επιστρατεύει ξανά το μέτρο των μαζικών αποκοπών.

Έπειτα από τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα του προγράμματος διακανονισμού των οφειλών σε 36 δόσεις, και χωρίς προκαταβολή, το οποίο έτρεξε από το Μάιο έως και τον Ιούλιο, η ΔΕΗ αναγκάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να προσφύγει ξανά στα “σκληρά”.

Ενεργοποιεί λοιπόν και πάλι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο για τη βελτίωση της εισπραξιμότητάς της, δηλαδή τις αποκοπές. Κι αυτό, καθώς ο αριθμός των πελατών που έσπευσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακανονισμών περιορίστηκε σε μόλις 290.000. Το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος εξ αυτών εκτιμάται ότι διακανόνισε τις οφειλές του, όχι τόσο με σκοπό να τηρήσει τις 36 δόσεις, όσο για να γλιτώσει το άμεσο κατέβασμα του διακόπτη. Όσο για τη μεγάλη μάζα, των 1,5 εκατομμυρίων πελατών με λογαριασμούς στο κόκκινο, αυτοί απλώς αδιαφόρησαν.

Και μπορεί για τους τελευταίους η ΔΕΗ να ανακοίνωσε ότι τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τον Σεπτέμβριο, η διοίκησή της όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, παρά αποφάσισε να επιστρατεύσει ξανά τις εντολές αποκοπών. Διαφορετικά φοβάται ότι τους επόμενους μήνες θα ξεφύγουν κι άλλο προς τα πάνω τα “φέσια” τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% και άνω (!) του ετήσιου περυσινού της τζίρου (5,73 δισ. ευρώ).

Έτσι, από τις αρχές Αυγούστου και μετά, η επιχείρηση άρχισε και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, να στέλνει στον ΔΕΔΔΗΕ, με πιο εντατικούς ρυθμούς εντολές για διακοπή ρεύματος, μέτρο που τελευταίως είχε κάπως ατονήσει, τόσο επειδή έτρεχε η ρύθμιση των 36 δόσεων, όσο και λόγω θέρους.

Το βάρος, λένε οι ίδιες πηγές, πέφτει σε αυτή τη φάση στους “έχοντες” κακοπληρωτές, σε όσους δηλαδή χρωστούν μεγάλα ποσά και ανήκουν στην κατηγορία των συστηματικών “μπαταχτσήδων”. Λέγεται μάλιστα ότι κατηγοριοποίηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη ΔΕΗ, ανεβάζει στους 80.000, (από επαγγελματίες, και επιχειρήσεις έως και νοικοκυριά), όσους χρωστούν ποσά από 3.000 ευρώ και πάνω. Υπάρχουν, δε και κάποιοι που χρωστούν 4.000, 5.000 ή και 10.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ενεργοβόρες μονάδες, όπως ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες τους έχουν να πληρώσουν αρκετούς μήνες το λογαριασμό, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η “μπάλα” δεν θα πάρει και όσους χρωστούν πιο λογικά ποσά, εξαιρουμένων των ευάλωτων ομάδων, για τις οποίες υπάρχει πάντα η δυνατότητα ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Σε κανονικές συνθήκες, οι εντολές αποκοπής κινούνται στα επίπεδα των 20.000-25.000 το μήνα, δεν αποκλείεται ωστόσο υπό την πίεση που ασκεί η ανάγκη βελτίωσης της εισπραξιμότητας της επιχείρησης, ο αριθμός αυτός από το φθινόπωρο, να αυξηθεί, αν και το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ δεν αντέχει μεγαλύτερο αριθμό.

“Πολιτική βαρβαρότητα”

Το αντίκτυπο από την κίνηση της ΔΕΗ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν άμεσο. Εδώ και μερικές ημέρες, μέλη της “Κίνησης Πολιτών Ενάντια Στις Διακοπές Ρεύματος” μιλούν για την “αποστολή χιλιάδων απειλητικών επιστολών σε νοικοκυριά με την απειλή κατασχέσεων από εισπρακτικές εταιρείες”, ενώ καταγγέλλουν τη κυβέρνηση για “πολιτική βαρβαρότητα”, κ.ο.κ.

Το συγκεκριμένο κίνημα είχε τύχει, ειδικά κατά την περίοδο 2012-2014, της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις, προκειμένου αυτός να έρθει στην εξουσία, με αποτέλεσμα η νοοτροπία του “δεν πληρώνω” να αποκτήσει πολύ βαθιές ρίζες.

Σήμερα η κυβέρνηση κινδυνεύει να πάθει ό,τι έπαθαν όσοι κατηγορούσε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως “βαρβάρους” και “ανάλγητους”. Και αυτό, καθώς από την ανοχή στους κάθε λογής κακοπληρωτές, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να δείξει τους επόμενους μήνες ένα αρκετά σκληρό πρόσωπο, αν θέλει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα,  και να μη μεγαλώσει κι άλλο η μαύρη τρύπα με τα φέσια. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά δεν θέλει να συνδέσει την εικόνα της με μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που κόβει αδιακρίτως το ρεύμα. Έτσι, με κάθε ευκαιρία θα επαναλαμβάνει ότι οι διακόπτες κατεβαίνουν αποκλειστικά στους κατ’ επάγγελμα οφειλέτες και όχι στους αδύναμους και ευάλωτους.

Αρκεί ωστόσο ένα λάθος, να κοπεί για παράδειγμα από σφάλμα το ρεύμα σε κάποιον καταναλωτή ενταγμένο στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, προκειμένου να ανάψει η “σπίθα”, όπως είχε συμβεί στα τέλη του 2015.

Ήταν η εποχή που είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι εντός του 2016 η ΔΕΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες αποκοπές, οπότε ένας χρήστης του Facebook είχε ανεβάσει την εξής ανάρτηση : “Γιατί κόβεται το ρεύμα… ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σήμερα το αντίθετο από αυτό που είχε αποτελέσει μια αιχμή της δραστηριοποίησης του στα κινήματα αλληλεγγύης που τον ώθησαν αποφασιστικά στην κυβερνητική εξουσία;”.

Του Γιώργου Φιντικάκη, Liberal