Ευχολόγια επί χάρτου

Σχέδια επί σχεδίων και πολλές ιδέες από πλευράς κυβέρνησης για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Όλα αυτά τα ανακοίνωσε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που έδωσε για να διαφημίσει τη κοινωνική δήθεν πολιτική της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ για να έχει να πει κάτι και ο πρωθυπουργός. Αλλά στη συνέντευξή του, πέρα από τα όσα μέτρα ανακοίνωσε υπέρ των επιχειρηματιών με κόκκινα δάνεια, υπάρχει κάτι που είναι το κλειδί στην όλη υπόθεση και στην υλοποίηση ή όχι, όλων αυτών των ανακοινώσεων.

Λέει σε κάποια στιγμή της συνέντευξής του ο Γ. Σταθάκης ότι, όλα αυτά που ανακοινώνει, θα πρέπει να τα δεχτούν οι δανειστές. Κι εκεί βέβαια, σε αυτό ακριβώς το σημείο, έγκειται και η όλη παγίδα. Όλο αυτό λοιπόν, η ανακοίνωση όλων αυτών των θετικών ρυθμίσεων, γίνεται μόνο και μόνο για να τις ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και μετά να μπορεί να πει ότι οι «κακοί» δανειστές δεν επέτρεψαν στη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις ρυθμίσεις.

Τι ανακοίνωσε όμως ο Γ.Σταθάκης για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων; Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια». «Παρά το γεγονός», τονίζει, «ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να εκβιάσει τη συναίνεση των πιστωτών στο προτεινόμενο από τον οφειλέτη σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του, ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να ρυθμισθεί εξωδικαστικά μεγάλο ποσοστό δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και ότι άμεσα θα αλλάξει και η ριζωμένη νοοτροπία ότι οι διαφορές λύνονται μόνο στα δικαστήρια»

Δεν εξηγεί όμως υπουργός τι ακριβώς εννοεί με τον όρο εξωδικαστικός διακανονισμός. Γιατί, πολλές φορές, άλλα λέει η κυβέρνηση και άλλα κρύβονται από πίσω. Αυτός ο όρος σημαίνει όχι ότι δεν θα μπορούν να σέρνουν κάποιες τράπεζες τον δανειολήπτη στα δικαστήρια, αλλά ότι δεν θα μπορεί ο δανειολήπτης να προσφύγει δικαστικά κατά κάποιας τράπεζας ή κάποιου distress fund για να σώσει την επιχείρησή του. Με λίγα λόγια, δίνεται η δυνατότητα σε τράπεζες και distress funds, εκτός του ότι θα μπορούν να εισβάλουν στις διοικήσεις των επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια και να κάνουν ότι θέλουν, να μην έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δικαστικές αντιδράσεις των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων αυτών.

Ο Γ.Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης ότι, σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί, συνολικά, το 50% των προγραμμάτων και μέσα στον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί δράση συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ θα εκδοθούν προσκλήσεις για υποτροφίες μεταδιδακτορικής έρευνας και διδακτορικών διατριβών.

Κι αυτό όμως έχει κι άλλες διαστάσεις.  Αφ’ ενός μένει και πάλι να δούμε αν και πότε θα ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η δράση των 370 εκατ. ευρώ. Γιατί από εξαγγελίες και πανηγυρισμούς, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν χορτάσει. Τα έχουμε δει όλα αυτά τα χρήματα από ΕΣΠΑ.

Και τα είδαμε να χάνονται, ή να πηγαίνουν σε διάφορους κολλητούς. Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσεις στις γειτονικές χώρες. Κι όσον αφορά τους δήθεν ερευνητικούς φορείς, περιμένουμε να δούμε αν θα είναι πραγματικά φορείς, ή θα είναι κάποιοι ξένοι επενδυτές οι οποίοι θα εισβάλουν στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα χρηματοδοτηθούν κι από πάνω γενναία με χρήματα του ΕΣΠΑ που προορίζονταν για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μένει να δούμε λοιπόν τι κρύβεται πίσω από τα ευχολόγια της κυβέρνησης, τα οποία θα γίνουν – όπως είπε και ο υπουργός Οικονομίας – μόνο αν δεχτούν οι δανειστές.

danioliptes.gr