Εγκριση για επιπλέον χρηματοδότηση από τον «κουμπαρά» των ασφαλιστικών ταμείων ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών) αναμένεται να ζητήσει αύριο, Πέμπτη, η διοίκηση του ΙΚΑ από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να καλύψει μέρος από το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμά του. Παρά την καλή πορεία των εσόδων του, το έλλειμμα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο που αναμένεται να αποτελέσει και τον κορμό τού υπό σύσταση Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,099 δισ. ευρώ.

Για να καλυφθεί αυτό και να πληρωθούν στην ώρα τους οι συντάξεις, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει περιορισμένες δυνατότητες. Την κήρυξη παύσης πληρωμών προς τρίτους, για τους οποίους εισπράττει εισφορές και οφείλει να πληρώνει (π.χ. ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑ ή ΟΑΕΔ), την πρόσθετη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και τη χρηματοδότηση από το ΑΚΑΓΕ. Και όπως όλα δείχνουν, θα κάνει χρήση και των τριών εργαλείων, ώστε οι συντάξεις να καταβληθούν χωρίς πρόβλημα τους τελευταίους μήνες του 2016. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, μάλιστα, εκτιμούν πως ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της διοίκησης είναι η περαιτέρω μετάθεση του χρόνου έκδοσης οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, προκειμένου να λάβουν σύνταξη οι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι που βρίσκονται έως και για 3 χρόνια σε αναμονή.

Και αυτό παρότι, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, έως τον Ιούλιο του 2016 το ΙΚΑ είχε λάβει το 63,6% των συνολικά 2,217 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος, ήτοι 1,410 δισ. ευρώ έναντι 1,643 δισ. ευρώ που είχε λάβει το ίδιο διάστημα, ένα χρόνο πριν. Αλλά και η πορεία των εσόδων του Ταμείου, για το 7μηνο, δείχνουν μικρή αύξηση της τάξεως του 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και τον Αύγουστο κατέγραψαν περιορισμένη αύξηση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο Ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) εκτιμά πως το 2016 θα λήξει με τις χειρότερες, για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προϋποθέσεις για το Ταμείο, που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα «στεγάσει» ως ΕΦΚΑ, κατόπιν της ενοποίησης-εξπρές, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ, Γ. Γιαννακόπουλο, παρά τους «πανηγυρισμούς» της διοίκησης και του εποπτεύοντος υπουργείου Εργασίας στις 25/8 ότι «για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2010 δεν υφίσταται η ανάγκη εσωτερικού δανεισμού στο πλαίσιο ταμειακής διευκόλυνσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ή υπαρκτών προβλημάτων ταμειακής ροής την ημέρα καταβολής των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου λόγω της καλύτερης πορείας στην είσπραξη των εσόδων του ΙΚΑ σε σχέση με τις προβλέψεις και τα έσοδα του 2016», το ΙΚΑ ζητεί εξουσιοδότηση προκειμένου να αιτηθεί επιχορήγησης από τον «ασφαλιστικό κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ για να καλύψει μέρος του ελλείμματός του. Να σημειωθεί ότι τα ταμεία κύριας ασφάλισης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από τον μικρό «κουμπαρά», τα αποθέματα του οποίου προέρχονται από τις εισφορές συνταξιούχων.

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΕΦΚΑ και ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή, πριν από τη λειτουργία του ενιαίου υπερταμείου να δημοσιοποιηθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των Ταμείων που θα συγχωνευτούν και να ληφθούν, επιτέλους, μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι ενώ ακόμη και χθες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εκπροσώπων της βορειοϊρλανδικής εταιρείας NICO που έχει αναλάβει να «τρέξει» το δύσκολο εγχείρημα της ενοποίησης, με περιφερειακούς διευθυντές του Ιδρύματος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, και παρά τις καταγγελίες για πλήρη αποκλεισμό από κάθε συζήτηση, σχεδιασμό και ενέργειες του υπουργείου Εργασίας, οι συνδικαλιστές μιλώντας στην «Κ» δηλώνουν ότι θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΙΚΑ θα επικαλεστεί, κατά την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, την ανάγκη πληρωμής των οφειλών προς τρίτους, κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο το Ταμείο πρέπει να καταβάλει περίπου 850 εκατ. ευρώ.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ