Διέξοδο φυγής από τις ελληνικές τράπεζες αναζητούν τα funds που μπήκαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, μη διαβλέποντας τον καταλύτη για την απόδοση της επένδυσής τους. Όπως δηλώνουν στους Έλληνες τραπεζίτες, “η Ελλάδα δεν είναι πια επενδυτικό θέμα, όπως ήταν το 2014 ή ακόμη και το 2015”, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θεωρούν χαμένο το “τρένο” της ανάπτυξης.
Η “δυσμένεια”, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες, έγινε φανερή στους Έλληνες τραπεζίτες, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν από τις αρχές του μήνα με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στα road shows του Λονδίνου. Με “κομμένα τα φτερά” αναχωρούν, ξανά σήμερα, για το Λονδίνο, όπου τους περιμένει η “ψυχρολουσία” από τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στο τραπεζικό συνέδριο – “θεσμό” της Bank of America Merrill Lynch που πραγματοποιείται από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.
Για τους Έλληνες τραπεζίτες, το μήνυμα ότι το story της ανάπτυξης και των προοπτικών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δεν “πουλάει”, είναι ήδη σαφές. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι πρόκειται για μήνυμα που δεν αφορά μόνο στους δυνάμει επενδυτές, αλλά και αυτούς που έχουν επενδύσει ήδη στις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίοι διαμηνύουν ότι αναζητούν ήδη άλλες επενδυτικές ευκαιρίες και ότι παραμένουν στην Ελλάδα, επειδή απλώς έχουν εγκλωβιστεί, από τους χαμηλούς τζίρους, στην αγορά και δεν μπορούν να προβούν σε πωλήσεις.
Πρόκειται για τα hedge funds που εκπροσωπούν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα ιδιωτικά κεφάλαια που μπήκαν στις ελληνικές τράπεζες, τον περασμένο Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Τα συγκεκριμένα “επιθετικά” funds είχαν αναλύσει εις βάθος το επενδυτικό θέμα “ελληνικές τράπεζες” και ανέλαβαν το ρίσκο της επένδυσης, ποντάροντας στο ότι θα μπορούσαν σε σύντομο χρόνο να μεταπωλήσουν την επένδυσή τους σε πιο συντηρητικά funds, τα οποία αγοράζουν σε δεύτερη φάση και σε πιο υψηλές τιμές. Ήταν μία τακτική που είχαν ακολουθήσει και στις δύο προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και η οποία τώρα δεν “βγαίνει” ακόμη και αν παρέτειναν τον χρόνο της επενδυτικής στρατηγικής τους.
Και αυτό, διότι, πλέον, τα funds – μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών δεν βλέπουν τον καταλύτη των θετικών νέων που θα δημιουργούσαν κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης. Και ο καταλύτης αυτός είναι τα θετικά νέα για το ελληνικό χρέος και η εισδοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και τα δύο, επί του παρόντος μακρινά.
Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο οι δυνάμει, αλλά και οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών που ανήκουν στην πλειοψηφούσα κατηγορία των hedge funds, έχουν ήδη βγάλει την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες από το “ραντάρ” τους, κοιτούν αλλού και βρίσκονται σε ετοιμότητα για έξοδο.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2015, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κάλυψαν τα απαιτούμενα κεφάλαια που προέκυψαν από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η ΕΚΤ, ως εξής: α) από τη συμμετοχή ξένων επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν περίπου 5,3 δισ. ευρώ, β) από μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 0,6 δισ. ευρώ και γ) από κεφάλαια ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ, που αντλήθηκαν μέσω της διαχείρισης στοιχείων παθητικού (προτάσεις εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές). Τα επιπρόσθετα κεφάλαια για Πειραιώς και Εθνική που δεν κάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου από ιδιωτικές πηγές (περίπου 5,4 δισ. ευρώ) προήλθαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Της Νένας Μαλλιάρα, Capital