Την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένει τώρα η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση και του τελευταίου πακέτου προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης, για να κάνει… «λογαριασμό» και να εκτιμήσει την περαιτέρω πορεία των οικονομικών δεδομένων γα το αποτέλεσμα του 2016, αλλά και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2017. Κι αν η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση και άρα η καταβολή της υποδόσης γίνεται σχετικά έγκαιρα, καθώς μέρος των χρημάτων αυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πραγματική οικονομία, το σοβαρό πρόβλημα που ανακύπτει στο μεταξύ σχετίζεται με την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνει την φοροδοτική αδυναμία, ή και την γενικότερη «κόπωση» των Ελλήνων ως προς την ανταπόκρισή τους στις αυξημένες λόγω της φοροκαταιγίδας υποχρεώσεις τους.

Τα ληξιπρόθεσμα σημείωσαν νέα αύξηση, φτάνοντας στα 91,582 δισ. ευρώ, έναντι 90,428 τον Ιούλιο και έναντι 84,754 δισ. που ανέρχονταν στο τέλος Ιανουαρίου του 2016. Μόλις σε επτά μήνες αυξήθηκαν κατά 6,828 δισ. ευρώ. Παρά το κυνηγητό από τις εφορίες, δεν είναι δυνατό να βελτιωθούν θεαματικά τα δεδομένα, καθώς οι Έλληνες πληρώνουν μεν κάποιους από τους παλαιούς φόρους, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους νέους. Μέσα στο οκτάμηνο του 2016, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη εκτοξεύτηκαν στα 8,986 δισ. ευρώ! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα χρέη αυτά βαρύνουν 4.030.910 οφειλέτες. Το 50,22% αυτών (ένας στους δύο) τελεί υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης: Οι 774.321 τα έχουν υποστεί και 1.541.970 βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή τους.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων προς την κυβέρνηση είναι ασφυκτικές και επιφέρουν ρήγματα με ισχυρά λόμπι που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστική η σύγκρουση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων για το νέο ειδικό μισθολόγιο Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Η διαμαρτυρία των ένστολων προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού και στη συνέχεια την οργισμένη ανταπάντηση των εργαζομένων, καθώς διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Απέναντι σε τέτοια προβλήματα όμως αναμένεται να βρίσκεται διαρκώς η κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος πρέπει να προβλέπει αυξημένο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το φετινό.

Σε ένα τέτοιο κλίμα δηλαδή, φοροδοτικής αδυναμίας και κοινωνικών πιέσεων, είναι απορίας άξιον το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να διαμορφώσει έναν πειστικό προϋπολογισμό, που μπορεί όντως να εκτελεστεί με επιτυχία για την επόμενη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κύρια προσοχή της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα πέφτει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Οκτωβρίου, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το Μαξίμου εξακολουθεί να είναι αισιόδοξο ότι οι δανειστές θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους εντός του έτους και με το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης και επικαλούνται τις σχετικές δηλώσεις του επιτρόπου Μοσχοβισί, υποβαθμίζοντας τις διαφωνίες και τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Βερολίνου. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες ο Β. Σόιμπλε έχει στείλει απανωτά μηνύματα σε Βρυξέλλες και ΕΚΤ να μην χαλαρώσουν το πρόγραμμα και να είναι φειδωλοί ως προς το χρέος.

Η απαίτηση της Αθήνας είναι «συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές» και επ’ αυτού αναμένεται σκληρή μάχη με τη γερμανική πλευρά και τους συμμάχους της.

Γιάννης Μακρυγιάννης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ