Οι δανειστές είδαν κι απόειδαν με τις ελληνικές τράπεζες και τις καθυστερήσεις τους και τις μη λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες. Λύσεις για ρυθμίσεις που είτε οδηγούν σε ξανακοκκίνισμα των δανείων, είτε απομακρύνουν τους δανειολήπτες από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται οριστική λύση για τα κόκκινα δάνεια. Οπότε οι τράπεζες δεν ξαλαφρώνουν και δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον ούτε για τη διάσωση των τραπεζών ούτε για τη ρύθμιση και μείωση των κόκκινων δανείων.

Γι αυτό οι δανειστές, όχι μόνο κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά απειλούν ανοιχτά την κυβέρνηση και τις τράπεζες με την τέταρτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση.

Δυστυχώς, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος δικαιώνεται για ακόμη μία φορά. Το λέγαμε εδώ και μήνες βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί και πού το πηγαίνουν οι τράπεζες με τη δήθεν απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια. Φαινόταν εδώ και μήνες, όχι η ανικανότητα των τραπεζών, αλλά η έλλειψη διάθεσής τους να δώσουν ριζικές λύσεις στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Λύσεις που και τους δανειολήπτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά και τις τράπεζες να διασώσουν. Τα γράφαμε όλα αυτά από αυτό το βήμα, αλλά πολλοί ήταν εναντίον μας και προσπαθούσαν να μας διαψεύσουν, να μας κατηγορήσουν ότι δυναμιτίζουμε το τραπεζικό σύστημα με τη διάδοση φημών.

Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους καναλαρχών και εκδοτών, ακόμη και τώρα που βλέπουν ότι το πλοίο που βρίσκονται βυθίζεται και οι καναλάρχες και εκδότες ομολογούν ο ένας μετά τον άλλο ότι έπαιρναν δάνεια χωρίς να δίνουν καμία απολύτως εγγύηση.

Θαλασσοδάνεια δηλαδή που τώρα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τα πληρώσουν. Γι αυτό και όλοι αυτοί έδειχναν με το δάχτυλο σαν υπεύθυνους για την οικονομική κρίση του τραπεζικού συστήματος τους δανειολήπτες. Για να διασώσουν τις θεσούλες στο πλοίο που επέβαιναν. Αλλά τώρα το πλοίο βυθίζεται και οι καπετάνιοι τους έχουν παρατήσει και φεύγουν κλείνοντας κανάλια και εφημερίδες.

Τώρα δεν μιλάει κανείς από όλους αυτούς τους σχολιαστές που με ευφράδεια κατηγορούσαν τους δανειολήπτες. Τώρα σωπαίνουν όλοι αυτοί, καθώς βλέπουν ότι ο SSM μας δικαιώνει διαμηνύοντας στις τράπεζες αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση ότι ή θα μειώσουν δραστικά τα κόκκινα δάνεια ή θα έρθει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η προοπτική νέας ανακεφαλαιοποίησης θα τεθεί στο τραπέζι μέσα στην επόμενη χρονιά, εφόσον δεν προχωρήσει πολύ ενεργά η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Και πρόκειται για προοπτική που ανησυχεί τόσο τις ίδιες τις τράπεζες και τους μετόχους τους όσο και τους ξένους επενδυτές. Όπως διαβάζουμε, η σχετική οδηγία, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ από 1/1/2016 και προβλέπει ότι εφεξής η διάσωση των τραπεζών θα γίνεται με κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών τους, κρατήθηκε φέτος σε «αδράνεια» στην περίπτωση των ιταλικών τραπεζών. Το μέγεθος του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, που βαρύνεται με «κόκκινα» δάνεια 360 δισ. ευρώ, αλλά και επικίνδυνα τραπεζικά «ηφαίστεια» τύπου Deutsche Bank ήταν εύκολο να βάλουν για φέτος την οδηγία για το bail in στο «συρτάρι». Το μέλλον, όμως, και δη των μικρότερων τραπεζών στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών και των ελληνικών, δεν παρέχει εγγυήσεις προστασίας.

Απαιτήσεις και από SRM

Προς αυτή την κατεύθυνση, προβάλλει ακόμα μία νέα παράμετρος, που προέρχεται πλέον από τις απαιτήσεις του SRM, του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών στην Ε.Ε., ο οποίος λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά, παράλληλα με την υιοθέτηση της οδηγίας BRRD.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Κ», οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να υποβάλουν στον SRM στις 30 Σεπτεμβρίου σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, δηλαδή σχέδια για το πώς θα διαχειριστούν την πιθανότητα διάσωσής τους με νέα κεφάλαια χωρίς να «κουρέψουν» τις καταθέσεις των πελατών τους. Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μέσο όρο ενεργητικού 40-45 δισ. ευρώ, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα χρειαστεί να «σηκώσει» 1-2 δισ. ευρώ από τις αγορές, στην περίπτωση που βρεθεί με νέες ανάγκες σε κεφάλαια…

Αυτό, σε πολύ απλά λόγια, σημαίνει ότι οι δανειστές θα ξηλώσουν γρήγορα – γρήγορα τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί, και από κει και πέρα οι δανειστές θα αποφασίζουν αν και σε ποιο ποσοστό οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχύουν την πραγματική οικονομία.

danioliptes.gr