Οι τράπεζες πλέον πιέζονται ασφυκτικά από τους δανειστές και τον SSM. Πρέπει πάση θυσία να μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων τους μέχρι το 2019 αλλιώς κινδυνεύουν με κυρώσεις. Με πιο σημαντική αυτή της βίαιης απομάκρυνσης των στελεχών τους, των διοικήσεών τους δηλαδή, από τη διοίκηση των τραπεζών και από πανάκριβα αμειβόμενες καρέκλες τους. Το ξήλωμά τους είναι αυτό που φοβούνται και τρέμουν οι τραπεζίτες και όχι ότι ξαφνικά έγιναν καλοί και σκέφτονται και τους δανειολήπτες που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Γι αυτό και, μεταξύ άλλων, πιέζουν και τη κυβέρνηση με διάφορους καλοθελητές κοντυλοφόρους, να προχωρήσει γρήγορα το νομικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να λειτουργήσει γρήγορα η αγορά διαχείρισης και πώλησης των κόκκινων δανείων. Με λίγα λόγια, πιέζουν για να μπει το πλαίσιο που θα τους λύνει τα χέρια και θα αρπάζουν σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς να έχουν καμία νομική επίπτωση.
Και υποστηρίζουν ότι στο τρίτο τρίμηνο συγκρατήθηκε με δυσκολία η άνοδος των κόκκινων δανείων, ενώ ήδη τα έξι στα δέκα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα σχεδόν επτά στα δέκα των επαγγελματιών είναι στο «κόκκινο», όπως και τα τρία στα δέκα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Για τα τελευταία είναι κρίσιμη η νομοθέτηση του πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η βελτίωση του πτωχευτικού κώδικα. Τα πολλά προβληματικά δάνεια και ο χαμηλός ρυθμός «θεραπείας» δημιουργούν ερωτηματικά στους αναλυτές και επενδυτές για την ικανότητα του κλάδου να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και να επιτύχει τον στόχο της κερδοφορίας, κατ’ αρχάς οριακά φέτος και σταθερά τα επόμενα χρόνια.
Η σκιά μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης παραμένει πάνω από το εγχώριο σύστημα και μόνη διέξοδος είναι η μείωση κόκκινων δανείων, η ενίσχυση της κερδοφορίας και άρα των εποπτικών κεφαλαίων και της ποιότητάς τους, καθώς σήμερα περί το 50% αυτών αναλογεί σε αναβαλλόμενο φόρο. Η μετατροπή του είναι στις προτεραιότητες του κλάδου αφού πρόκειται για μια γκρίζα ζώνη, με συχνές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Οι τραπεζίτες προσπαθούν να δελεάσουν τους δανειολήπτες με διάφορες δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αλλά οι προτάσεις που κάνουν οι τράπεζες είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική οικονομική εικόνα των Ελλήνων. Γι αυτό και δεν θα πετύχουν τίποτα και η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, την οποία ήδη εξετάζουν οι δανειστές, θα αποτελέσει πολύ σύντομα τη νέα πραγματικότητα.
danioliptes.gr