Νέες παγίδες από τις τράπεζες

Το καλό τους προσωπείο φόρεσαν οι τραπεζίτες, οι οποίοι προσπαθούν να δελεάσουν τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια για να προσέλθουν στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Όμως αυτό που στη πραγματικότητα προσπαθούν να κάνουν, είναι να παγιδέψουν τους δανειολήπτες. Αιτία είναι ότι ο SSM έχει υποχρεώσεις τις τράπεζες να μειώσουν ως 40% τα κόκκινα δάνεια που έχουν, μέχρι το 2019. Για να το καταφέρουν αυτό οι τραπεζίτες, πρέπει να πείσουν τους δανειολήπτες να προσέλθουν στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Γι αυτό οι τραπεζίτες χρησιμοποιούν τη μέθοδο του καρότου και του μαστιγίου.

Από τη μια προτείνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και από την άλλη ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς για κόκκινα δάνεια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία, ενώ λένε ότι θα πουλήσουν και άλλα 10 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων. Σε αυτή την απόφαση έχουν στραφεί οι τράπεζες επειδή, οι πλειστηριασμοί που γίνονται είναι λίγοι και κυρίως «συμβολικοί» σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών. Από την άλλη πλευρά, έχει ήδη καθυστερήσει η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης και των εταιρειών που θα αγοράζουν κόκκινα δάνεια.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι αν δεν πιάσουν τους στόχους θα έχουν ποινές, σε επίπεδο πρόσθετων κεφαλαίων, αλλά και προσωπικά, ως και απομάκρυνση από τις θέσεις τους ενώ θα έρθει πιο κοντά το ρίσκο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που οι επενδυτές ήδη αμφισβητούν ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο της ανάκαμψης για τον τραπεζικό κλάδο.

Οπότε ερχόμαστε στο «καρότο» της υπόθεσης. Πρόκειται για το καλό προσωπείο των τραπεζιτών που διαλαλούν ότι θα κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια όσων προσέλθουν στις τράπεζες. Λένε ότι θα ρυθμίσουν το ¼ του συνολικού ποσού ενός δανείου για τέσσερα χρόνια και ότι το υπόλοιπο ποσό θα το διαγράψουν. Αν δηλαδή κάποιος χρωστάει 10.000 ευρώ, οι τράπεζες υπόσχονται ότι θα ρυθμίσουν τις 2.500 ευρώ και θα χαρίσουν τις 7.500 ευρώ. Κάποιοι καλόπιστοι δανειολήπτες έσπευσαν να επωφεληθούν – όπως νόμιζαν – από τις εξαγγελίες για ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αλλά κατέληξαν στο Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για να καταγγείλουν τις τράπεζες. Γιατί, όπως λέει ο λαός, ο λύκος και προβιά προβάτου να βάλει, παραμένει λύκος. Γιατί όταν οι δανειολήπτες ζήτησαν να γραφτεί στο νέο συμβόλαιό τους ότι τα ¾ του δανείου τους θα χαριστούν, οι τραπεζικοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να το συμπεριλάβουν. Αντίθετα έλεγαν ότι αυτά δεν μπορούν να γραφτούν στις συμβάσεις και άλλες τέτοιες υπεκφυγές.

Αυτό που θέλουν οι τραπεζίτες είναι να φανεί, λογιστικά μόνο, ότι έχουν μειώσει τον αριθμό των κόκκινων δανείων τους, για να μην τους απολύσουν οι δανειστές και χάσουν τις χρυσές καρέκλες τους. Έτσι θα μπορέσουν να πουλήσουν τα δάνεια σαν «πράσινα»  και πάλι σε χαμηλές όμως τιμές. Αυτό που τους νοιάζει είναι πώς θα φαίνονται ως το 2019. Και μετά θα αρπάξουν πάλι από το λαιμό τους δανειολήπτες για να τους εκβιάζουν για το υπόλοιπο ποσό του δανείου τους που σήμερα δήθεν το διαγράφουν.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος επαληθεύεται δυστυχώς για ακόμη μία φορά. Οι τραπεζίτες αλλάζουν προσωπεία, αλλά παραμένουν τραπεζίτες και προσπαθούν να παγιδέψουν τον κόσμο. Γι αυτό δεν πρέπει να πάει κανείς να ρυθμίσει κόκκινο δάνειο και να εμπιστευτεί τέτοιες δήθεν ρυθμίσεις.

danioliptes.gr