Κολοτούμπες Σταθάκη για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών

Όνειρο ήταν και πάει. Μιλάμε για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λίγο μετά την ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα μεταστρέφεται και η κυβέρνηση, με τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, μαζεύει τις εξαγγελίες για τη προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη στο δημόσιο και βάζει μπροστά τους δανειστές.

Όπως δήλωσε ο Γ. Σταθάκης, εξωδικαστικός μηχανισμός αναδιάρθρωσης και επίλυσης των χρεών των επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και τράπεζες, για ενδεχόμενη μείωση του ύψους των χρεών τους θα γίνει μόνο αν συμφωνεί η πλειονότητα των πιστωτών τους. Εμείς θα προσθέσουμε και το κυριότερο. Μόνο αν συμφωνούν οι δανειστές. Γιατί όλες αυτές τις εξαγγελίες οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι τις αγνοούν πλήρως. Και θα τις εξετάσουν όταν έρθουν στην Αθήνα, σε μερικές μέρες, για να δουν αν όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν ή αποτελούν μονομερείς ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και άρα θα απορριφθούν.

Αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση λειτούργησε βάση σχεδίου. Δεν είχε σκοπό, ούτε τη δυνατότητα, και μάλιστα το γνώριζε πολύ καλά αυτό και ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί του, να προστατέψουν τον κόσμο από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Γνώριζαν πολύ καλά ότι για να περάσει ένα τέτοιο μέτρο, έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αλλά πλησίαζε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι έπρεπε να είναι καθαρό το πεδίο. Να μην υπάρχει κανένα ψεγάδι που θα απειλήσει την εμφάνιση και ομιλία του πρωθυπουργού. Να έχει να πει κάποια θετικά πράγματα, αλλά και να χαϊδέψει τα αυτιά των εσωκομματικών του αντιπάλων και να κλείσει τα στόματα που θα ήθελαν να ασκήσουν κριτική.

Και πριν καλά – καλά τελειώσει η ομιλία του πρωθυπουργού, ο Γ. Σταθάκης αποκάλυψε αυτό που όλοι γνώριζαν. Ότι η όποια προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία εξαρτάται τόσο από τους δανειστές της χώρας, όσο και από τους δανειστές των ίδιων των επιχειρηματιών που χρωστάνε. Οπότε πλέον η κυβέρνηση μπορεί να ρίξει το φταίξιμο στους κακούς δανειστές που δεν την αφήνουν να πάρει μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας.

Άλλωστε, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να ισχύσει. Ο Ούγγρος οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας από το βήμα της εκδήλωσης «Thessaloniki Summit» το δήλωσε δημόσια. Είπε ξεκάθαρα ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Δηλαδή ότι θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

Και μαζί μ’ αυτό θα έρθει και η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παρών ήταν και ο Γ. Σταθάκης στη συγκεκριμένη ομιλία. Και, ούτε καν 24 ώρες μετά, άρχισε τις κολοτούμπες, δηλώνοντας ότι όλα όσα εξήγγειλε θα γίνουν αν και μόνον αν το επιτρέψουν οι δανειστές.

danioliptes.gr