Να διαχειρίζονται εν λευκώ ακόμα και τα ακίνητα που έχουν υποθηκευτεί ως εγγυήσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ζητούν τα ξένα funds. Ουσιαστικά τα funds θέλουν να αποκτήσουν πλήρη ελευθερία στη διαχείριση αυτών των ακινήτων και πιέζουν ασφυκτικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα funds που θα αναλάβουν τα «κόκκινα» δάνεια δεν πρόκειται να πάρουν και τις υποθήκες.

Η ιστορία των… σκληρών διαπραγματεύσεων φυσικά έχει δείξει ότι οι κόκκινες γραμμές υποχωρούν σταδιακά και οι περισσότερες διαψεύσεις γίνονται για να γίνονται. Τα funds όχι μόνο φαίνεται να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις κυβερνητικές δηλώσεις, αλλά διαμηνύουν ότι αν δεν τους δοθεί το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν, δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθούν ενεργά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που πνίγουν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία.

Το θέμα αποτελεί βασικό ζητούμενο των ξένων εταιριών διαχείρισης, οι οποίες διστάζουν να προβούν στην επένδυση πόρων και υποδομών στην ελληνική αγορά, αν δεν έχουν εξασφαλίσει ότι θα μπορούν να διαχειρίζονται ελεύθερα τα «κόκκινα» δάνεια που θα τους μεταβιβάσουν οι τράπεζες, με πλήρη αξιοποίηση των ενεχύρων τους. Από τη στιγμή, δηλαδή, που ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο δάνειό του, τα funds θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν το ακίνητο ή να το ανταλλάξουν. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, καθώς ο νόμος 4354/2015 για τις εταιρίες διαχείρισης τις ορίζει ως αποκλειστικού σκοπού, άρα απαγορεύει κάθε «παράπλευρη» της διαχείρισης δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον των funds αφορά επίσης διαχείριση ακινήτων ακόμα και μετά τον πλειστηριασμό τους, καθώς η πρακτική διεθνώς είναι τα εξειδικευμένα funds να δημιουργούν χαρτοφυλάκια ακινήτων και να τα αξιοποιούν σε μαζικότερη έκταση. Μένει να δούμε αν τα funds θα περάσουν το δικό τους.

Dimokratia News