Το μόνο που δεν κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τη στιγμή που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση, είναι να ελέγχει τις τράπεζες. Αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος του εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ και όχι να εξυπηρετεί τις τράπεζες και να κάνει Κώδικες Δεοντολογίας που να ανοίγουν το δρόμο στις τράπεζες να καταδυναστεύουν τους δανειολήπτες, να παρανομούν και να αισχροκερδούν εις βάρος τους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάστηκε στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά κράτησε το στόμα του κλειστό γι αυτά τα θέματα. Τα δάνεια στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ, σε ΜΜΕ όπως και η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Αγγελιοφόρος» που τελικά οδηγήθηκε στο κλείσιμο.

Προς όλους αυτούς τους γίγαντες που φέσωσαν τις τράπεζες με εκατομμύρια ευρώ σε δανεικά κι αγύριστα.

Ρωτήθηκε γι αυτά τα πράγματα, γι αυτές τις παρανομίες που θα έπρεπε να είχε ελέγξει, αλλά δεν το έκανε. Και φυσικά, δεν απάντησε. Εκτός κι αν θεωρείται απάντηση το «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Αλλά ο Γ. Στουρνάρας είναι υπεύθυνος για πολλές ακόμη ατασθαλίες των τραπεζών τις οποίες ποτέ δεν έλεγξε. Τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών στις δανειακές συμβάσεις, τη μη τήρηση συγκεκριμένων κοινοτικών όρων, την αισχροκέρδεια των τραπεζών που ζητούν το 10πλάσιο της τιμής μιας φωτοτυπίας όταν οι δανειολήπτες ζητούν αντίγραφο της δανειακής τους σύμβασης για να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το ότι δεν περιλαμβάνουν στις δανεικές συμβάσεις το έγγραφο στο οποίο πρέπει να αναφέρεται ο φόρος που πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες για κάθε δανειακή σύμβαση που υπογράφουν.

Όλες αυτές οι ατασθαλίες των τραπεζών, όλες αυτές οι παρανομίες, έπρεπε κανονικά να περνούν από το μικροσκόπιο της τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα έπρεπε να τι απαγορεύει, να ελέγχει και να τιμωρεί τις τράπεζες που παρανομούν. Αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γ. Στουρνάρας, έπραξε το εντελώς αντίθετο. Έκανε τους Κώδικες δήθεν Δεοντολογίας, που δίνουν το ελεύθερο στις τράπεζες να αυθαιρετούν και να βγάζουν υπερκέρδη από παράνομες χρεώσεις και να αισχροκερδούν σε βάρος των δανειοληπτών. Με τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του κυρίου Στουρνάρα.

Αυτό όμως, αυτή η υπεροψία αυτών που νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου και τη δικαιοσύνης, δεν κρατάει για πολύ. Το έχουμε δει να συμβαίνει και με πρώην υπουργούς Οικονομικών, που σιγά – σιγά κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Με τρανταχτό παράδειγμα τον άλλοτε ισχυρότατο και παντοδύναμο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τώρα σαπίζει πίσω από τα σίδερα της φυλακής, κι όσο και αν φωνάζει, όσο κι αν διαμαρτύρεται, κανείς πλέον δεν του δίνει σημασία. Γιατί το πολιτικό σύστημα, όταν θελήσει να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, τον βρίσκει πολύ εύκολα. Κανείς δεν παραμένει ισχυρός για πολύ. Παραμένει βολικός. Κι όταν το πολιτικό σύστημα το θελήσει, βλέπει αμέσως τις παρανομίες στις οποίες στο παρελθόν έκανε τα στραβά μάτια, και στέλνει τους υπεύθυνους στο εδώλιο. Μόνο γι αυτό το λόγο, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Οι υπεύθυνοι κάποια στιγμή λογοδοτούν. Και η σειρά του Γ. Στουρνάρα δεν είναι μακριά. Άλλωστε οι κόντρες του με τη κυβέρνηση δεν είναι λίγες και οι ισορροπίες είναι λεπτές. Μόλις η κυβέρνηση χρειαστεί έναν ένοχο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα τον βρει στο πρόσωπο του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Και είναι γεγονός ότι ο ίδιος έχει λερωμένη τη φωλιά του. Ακόμα κι αν τυγχάνει της αγάπης και της προστασίας του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Το μέλλον του Γ. Στουρνάρα είναι προδιαγεγραμμένο και περνάει από το εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή επέτρεψε τις ατασθαλίες και τις παρανομίες των τραπεζών. Και πολύ γρήγορα θα του κοπεί το γέλιο.

danioliptes.gr