Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν μόνο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες μας πουλούσε η κυβέρνηση όσον αφορά στις εξαγγελίες για τη προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Δυστυχώς, πρόκειται για μία ακόμη επαλήθευσή μας, όταν λέγαμε ότι αυτό πρέπει να πάρει την έγκριση των δανειστών, γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και θα το σταματήσουν, γιατί δεν προβλέπεται από το μνημόνιο.

Επαληθευόμαστε λοιπόν για άλλη μια φορά, όταν λέγαμε ότι όλα αυτά γίνονται μόνο και μόνο για να μην κουβαλάει κι αυτό το στίγμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν θα εμφανιστεί για να μιλήσει μπροστά στους συντρόφους του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι έτσι έγινε.

Γι αυτό τώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μη ναυαγήσει η πρωθυπουργική εξαγγελία για την θεσμοθέτηση ενός «ακατάσχετου» επαγγελματικού λογαριασμού, που θα προστατεύεται από τα νύχια της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των προμηθευτών, επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Κι αυτό γιατί, όπως λέγαμε εξαρχής, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει και μηνύματα πως οι δανειστές αντιδρούν σε «οριζόντια» μέτρα αμνήστευσης των οφειλετών. Οπότε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σενάρια που θα «ψαλιδίζουν» το εύρος της προστασίας που θα προσφέρει ο προτεινόμενος επιχειρηματικός λογαριασμός.

Με βάση κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι η προστασία έναντι των κατασχέσεων θα ισχύει έως ένα ποσοστό μόνον, για το ποσό που απομένει στον λογαριασμό αφού αφαιρεθούν οι πληρωμές τρεχουσών υποχρεώσεων της επιχείρησης μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής. Δηλαδή δεν θα ισχύει για ό,τι βρίσκεται στον λογαριασμό αυτόν ή για ένα προκαθορισμένο εκ των προτέρων ποσό του λογαριασμού, όπως προέβλεπαν τα αρχικά σενάρια -που έκαναν λόγο για προστασία 60% ή και 100% του εκάστοτε υπολοίπου. Αυτό σημαίνει ότι, μόνο αν συμφωνήσουν και οι θεσμοί, θα οριστεί ως ακατάσχετο όριο πχ το 50% ή 75% επί του υπολοίπου του λογαριασμού το οποίο απομένει, αφού εξοφληθούν πρώτα -μέσω τραπέζης- οι υποχρεώσεις προς Ταμεία, εφορία, τράπεζες, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, προμηθευτές κλπ. Το υπόλοιπο 25%-50% όμως κάθε μήνα θα παραμένει εκτεθειμένο προς κατάσχεση.

Το σενάριο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς προβλέπει ότι οι εισπράξεις που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσω πληρωμών (κάρτες, επιταγές, εμβάσματα κλπ) θα καταλήγουν σε έναν ειδικό λογαριασμό τον οποίον θα έχει ορίσει η ίδια η επιχείρηση. Από εκεί θα εισπράττουν κατευθείαν κάθε μήνα η εφορία ΦΠΑ και άλλους φόρους, τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές, οι ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές.

Ο λογαριασμός αυτός θα προστατεύεται από τις κατασχέσεις προκειμένου να μην πάθει «ασφυξία» η επιχείρηση που δέχεται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες της.

Αυτά όμως, μόνο για τους επιχειρηματίες. Για τους υπόλοιπους πολίτες δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία. Ή υπάρχει μόνο η προστασία που ισχύει για τους δανειολήπτες από τις τράπεζες. Αλλά κι αυτό μένει να το δούμε αν θα εφαρμοστεί. Γιατί κι αυτό ήταν μια εξαγγελία. Μέχρι να γίνει νόμος υπάρχουν πολλά στάδια που θα πρέπει να ακολουθήσουν και πάλι βέβαια μόνο αν συμφωνήσουν οι δανειστές.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση προστατεύει τους οφειλέτες. Ακριβώς όπως έκανε και με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που απέμεινε να καταλήξει ένα απλό κουρελόχαρτο.

danioliptes.gr