Θά έρθουν οι αριστεροί να μας πάρουν τα σπίτια, έλεγαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις τελευταίες εκλογές. Κι αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Και οι νεοδημοκράτες βουλευτές σιωπούν και δεν αποκαλύπτουν την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις διάφορες ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δουλεύει για τις τράπεζες και όχι για τους δανειολήπτες και τα αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Και οι νεοδημοκράτες βουλευτές τηρούν σιωπή ιχθύος. Γιατί, πάνω απ’ όλα, το πολιτικό σύστημα, πλήρως συντεταγμένο με τις επιταγές και τις απαιτήσεις των δανειστών, το οποίο υπηρετεί υπέρ των τραπεζών και κατά των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων.
Η νέα εξαγγελία της κυβέρνησης είναι η δυνατότητα που δήθεν δίνεται στους οφειλέτες του Δημοσίου να πληρώνουν το φόρο κληρονομιάς από ένα ακίνητο που κληρονομούν, με την εκχώρηση κάποιου άλλου ή του ίδιου ακινήτου προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη νέα εξαγγελία της κυβέρνησης, που ήρθε από τα χείλη του γνωστού για το «τα δύσκολα πέρασαν, τα χειρότερα έρχονται», και μη εξαιρετέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη λύση της εκχώρησης ακινήτων στο Δημόσιο για την αποπληρωμή του φόρου κληρονομιάς, χωρίς ταυτόχρονα να ζημιώνεται ο φορολογούμενος (στην περίπτωση που ο φόρος υπολείπεται της αξίας του ακινήτου). Κάτι το οποίο θεωρούν ότι θα αναβάλει για ακόμα ένα έτος την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.
Αυτό το μέτρο λαμβάνεται γιατί, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή ο Τρ. Αλεξιάδης αλλά και με δεδομένες τις διαστάσεις «επιδημίας» που έχει προσλάβει το φαινόμενο των αποποιήσεων κληρονομιάς, υπάρχει αδυναμία των κληρονόμων να συντηρήσουν τα ακίνητα αυτά. Γι αυτί και η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς μέσω της εκχώρησης ακινήτου στην εφορία. Μάλιστα, στην περίπτωση που ο φόρος είναι μικρότερος από την αξία του ακινήτου, το ποσό που απομένει θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση μελλοντικών υποχρεώσεων του φορολογουμένου, είπε ο Τρ. Αλεξιάδης.
Για να γίνουν όλα αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και όπως είπε, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστάει 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μη χάνεται, αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μη χάνει έσοδα το Δημόσιο.
Αυτό όμως που δεν μας λέει κανείς – ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένας άλλος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι φοβάται η κυβέρνηση μήπως αρχίσουν και οι δανειολήπτες να εκχωρούν τα σπίτια τους στις τράπεζες και δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν. Κι αυτό γιατί, τα ακίνητα τα οποία αποποιούνται οι πολίτες δεν οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς. Η αιτία είναι άλλη και πολύ πιο σημαντική. Η πραγματική αιτία πρέπει να αναζητηθεί στο ότι υπάρχουν ακίνητα που βαρύνονται με δανεισμό ή είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες και στην επιπλέον φοροκαταιγίδα που έχει επιβληθεί το τελευταίο καιρό στην ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου ιδιοκτήτη. Γιατί αν το δημόσιο κατασχέσει κάποιο ακίνητο και το βγάλει σε πλειστηριασμό, σε περίπτωση που το συγκεκριμένο ακίνητο βαρύνεται με όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, τα χρήματα από τον πλειστηριασμό πηγαίνουν απευθείας και τάχιστα στις τράπεζες και όχι στο δημόσιο.
Στα παραπάνω φορολογικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στη φτώχεια που έχει προβάλει στη ζωή τους. Κι αυτά δεν είναι απλές εκτιμήσεις, αλλά στοιχεία που προκύπτουν από επίσημες μελέτες και έρευνες. Πρόκειται για μία κατάσταση όμως που δεν είναι σημερινή, αλλά ξεκίνησε εδώ και έξι χρόνια. Αλλά τότε, παρά τις φωνές και τι προειδοποιήσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, κανείς δεν άκουγε και κανείς δεν έδινε προσοχή στη νέα πραγματικότητα που θα χτυπούσε τη πόρτα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και δανειοληπτών.
Κάποιοι όμως ξύπνησαν εσχάτως και άρχισαν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, αν και όφειλαν να έχουν εντοπίσει τον κίνδυνο από την αρχή και όχι στον έβδομο χρόνο της οικονομικής κρίσης και μετά από τρία πολύ σκληρά μνημόνια.
Τώρα η ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια και να αναγνωρίσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνονται με τον πιο επίσημο τρόπο, καθώς έρχονται από έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και συμπεριέλαβε αυτά τα στοιχεία σοκ για την ανεργία και τη φτώχεια στην Ελλάδα, σε προσφυγή της ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο για τις εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από το 2010 έως και σήμερα.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:
• Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις και μετά βίας 16.
• 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ.
• Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.
• 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
• Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 30%.
• Η απλήρωτη εργασία θίγει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.
• Τουλάχιστον μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία, ενώ τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας.
• Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.
• Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.
• Οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010 και μετά, κυμαίνονται στα επίπεδα του 40% – 50% μεσοσταθμικά.
• Ο κατώτατος μισθός την περίοδο 2010-2015 σημείωσε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
• Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%.
• Οι περικοπές, δεν βοήθησαν ούτε στη μείωση της ανεργίας, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην ΕΕ, ούτε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αντίθετα, επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών:
– Η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%.
– Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%.Περίπου ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.
– Μόλις δύο στους δέκα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Προκαλούν όμως μια μεγάλη απορία όλα αυτά τα στοιχεία που προσκόμισε η ΓΣΕΕ. Τώρα ξύπνησαν οι εργατοπατέρες τη ΓΣΕΕ; Τώρα που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θέματα. Μήπως ξύπνησαν τώρα επειδή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον συνδικαλισμό, τα σωματεία και φοβούνται μήπως χάσουν οι εργατοπατέρες τα προνόμιά τους; Πού ήταν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ όταν ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος φώναζε επί έξι χρόνια και προειδοποιούσε για τη λαίλαπα των μέτρων κατά της εργασίας και της αμοιβής των εργαζομένων, τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, που έφερναν τα μνημόνια;
Όλοι αυτοί ήταν στρογγυλοκαθισμένοι στις ακριβά αμειβόμενες καρέκλες τους και κοιτούσαν πώς θα φανούς καλοί στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στα κόμματά τους, μια και είναι κομματικά στελέχη. Κοιτούσαν πώς θα μειώσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και πώς θα ωραιοποιήσουν τη κατάσταση για τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, εις βάρος πάντα των συμφερόντων των εργαζομένων. Και τώρα που έρχεται ο νόμος για τα εργασιακά που θα τους ψαλιδίσει τα φτερά, τα προνόμια και τους παχυλούς μισθούς τους, ξύπνησαν και είδαν ξαφνικά τη πραγματικότητα.
danioliptes.gr